Vilnius

Klaipėda

  • Robert Parker

    92-94 / 100

Château de Fargues Lur Saluces Sauternes AOC 2002 0,375L

The actual product may vary from the images shown on the website.

Dessert wine sweet

Château de Fargues Lur Saluces Sauternes AOC 2002 0,375L

48,00

Description

This wine is produced by Alexandre de Lur Saluces, the former manager of Chateau d'Yquem.

The vineyards are carefully tended and the harvest, however small, is harvested separately. Only the juice of the ripe grapes is fermented with wild yeasts. The 42-month ageing process took place in one-year-old French oak barrels.

The rich yellowish hue of the wine smells intensely of citrus, exotic fruits and buttery croissants. In the mouth it has a syrupy, viscous texture. The sugar and acid content is perfectly balanced.

Serving recommendations

Tiekti 10-12 °C prie desertų, vaisių lėkštės, lengvai brandintų sūrių, austrių, tuno tartaro, keptos vištienos su česnakais.

Vertinimas

92-94 / 100

Robert Parker

Space limitations preclude including tasting notes. 2002 was an average vintage.

About brand

 Lur Saluces šeimos istorija datuojama nuo 13a, bet vyniškame pasaulyje ji  išties įkaista 1785 m., kai Louis Amédée de Lur-Saluces veda Françoise-Joséphine de Sauvage d'Yquem, kuri  į santuoką, kaip dalį savo kraičio, atsineša prestižinį Yquem ūkį. Dvi įspūdingos šeimos, puikiai pažįstamos vyno pasauliui, sujungia savo jėgas. Lur-Saluces linija ūkininkauja, valdo ir eksploatuoja abu dvarus,esančius vienas šalia kito. (Château de Farques ir Château d’Yquem). 

Tačiau po trijų bendro gyvenimo metų, nukritęs nuo arklio miršta Amédée , Françoise-Joséphine  lieka viena su trimis vaikais. Ir tuomet ši moteris parodo didelį ryžtą ir įžvalgumą.Ji Yqueme pastato vyno rūsį, vynuogynuose  pradeda taikyti  nuoseklią vynuogių skynimo  praktiką (renka tik tas vynuogės, kurias paveikė kilnusis puvinys,(Botrytis cineria), taip rizikuodama gerokai sumažinti derlių. Ši praktika ilgą laiką buvo laikoma paslaptyje, tačiau XVIII amžiaus pabaigoje  ji tapo plačiai žinoma ir priimta. Galbūt tai buvo laimingas nelaimingas atsitiktinumas, bet kad ir kokia būtų tikroji istorija, tai, kad Lur-Saluces šeima buvo šio vyno regiono istorinio iškilimo šerdis, yra neabejotina. Puikios tekstūros ir neįtikėtinai ryškios rūgšties derinys vyne tapo ūkio ir regiono vizitine kortele. Sauterno saldieji vynai, tapo Prancūzijos lobiu.  

Alexandre de Lur  Saluces , kuris buvo vadinamas “Soterno snaiperiu” , 36 metus vadovavo Château d’Yquem , vieninteliam ūkiui 1855 m. klasifikuotam „Premier Cru Supérieur“ arba „First Growth Superior. Jo vadovavimo laikotarpiu įvyksta esminis pokytis - dešimtojo dešimtmečio pabaigoje LVMH grupei parduodamas  Château d'Yquem. Lur Saluces šeimai lieka Château de Fargues, prie kurio vairo, po tėvo Aleksandro mirties ( 2023m liepos 24d.) stoja sūnus Philippe'as de Lur-Saluces (16 karta), kurio pagrindinis tikslas yra senų šeimos  tradicijų tęsimas:  tai ekologinis ūkininkavimas,  kruopšti derliaus priežiūra, kai kiekviena vynuogių kekė rūšiuojama tik rankomis. Šis intensyvus, skrupulingas procesas yra būtinas norint pagaminti pasaulinės klasės vyną, kuris savo kategorijoje turi nedaug konkurentų. Be to, Philippe'o misija yra parodyti  vyno mėgėjams, kad Soterno saldieji vynai yra dinamiški ir puikiai dera su įvairiais patiekalais, ne tik su mėlynojo pelėsio sūriu ar obuolių pyragu. Jis siūlo juos derinti su austrėmis, keptomis dešrelėmis, tuno tartaru ar kepta vištiena su česnakais. Įspūdinga, gražiai restauruota Fargues pilis šiandien yra kultūrinių mainų vieta, kur žmonės ateina paragauti mažai žinomų derinių, kuriuos sukuria ūkio  vynai su įstabiais geriausių Prancūzijos šefų paruoštais patiekalais.  

Fargues šeima, dabar jau vaikų ir anūkų atkaklumo dėka ( kai kurie tai laiko beprotybe)  lieka ištikima senąjam šeimos moto  'Noch' (liet. Vėl) ir tiki Sauterno vynų ateitimi. Laikas parodys, ar jie teisūs manydami, kad šis auksinis vynas yra subtilus civilizacijos ženklas. 

Château de Fargues

Château de Fargues

All brand products

You might also like