White wine dry
Waimaunga Marlborough Sauvignon Blanc vynas, šokantis puikią tyrumo ir drąsos liniją, daromas iš atskiro Waimaunga vynuogyno, augančio sluoksniuoto molio dirvožemyje. Dosnus, tačiau rafinuotas vynas įtraukia į agrastų, citrusinių vaisių, pomidorų šakelių aromatų sūkurius. Vynas minerališkas.
85% vyno fermentacijos vyko nerūdijančio metalo talpose, 15% senose prancūziško ir 600L austriško ąžuolo talpose. Vynas 8 mėn. laikytas su mielių nuosėdomis. Vyno balanso užtikrinimui prieš išpilstant į butelius, vynas 6 mėn. brandintas mažose ir didelėse ąžuolo talpose.
Tiekti 10–12 °C kaip aperityvą, prie baltos žuvies patiekalų, šparagų, artišokų, Brie sūrių, austrių.
"Complex, dry, layered, new, taut. A wine of texture and mouthfeel with citrus and mineral, floral and a gentle fruit spice quality. A fabulous example, very young and needs time. Excellent food wine, lees work excellent."
Nestled under the southern foothills of Marlborough’s Wairau Valley, Clos Henri is the wine estate meticulously established and organically run by the famous Sancerre wine growing family of Henri Bourgeois. Uniting 10 generations of winegrowing know-how from the Bourgeois family, Clos Henri crafts textural and elegant wines, capturing the intense Marlborough character with the aim to reveal the identity of the Clos Henri terroir and a true sense of place in the wines. From the three different soil types of the estate, partially comprised of a clay hill slope, the family uses the best of French and New World winegrowing techniques to capture the essence of Marlborough’s intense character and reveal the identity and depth of the Clos Henri terroir.