Jūrų ešerio arba barzdotės filė su alyvuogėmis
Paskelbta: 2019-06-01
Žuvį lengva derinti su baltuoju vynu. Tačiau tinkamai paruošus ją skanu užsigerti ir rožiniu. Jacques‘o Carioto iš restorano „Bleu Provence“ recepte – alyvuogės, bazilikų lapeliai, bulvės, pomidorai, svogūnai – viskas, kas primena Provansą, bet vasarą auga ir Lietuvoje. Skanaus.
Jums reikės:
- Žuvies filė, išpjovos – 4 vnt. po 150–250 g.Rečiau aptinkamą jūrų barzdotę (angl. red mullet, pranc. rouget), pasak „Šiaurės jūros“ savininko Žilvinas Pupkaus, galima keisti šiek tiek riebesniu jūrų ešeriu.
- Bulvių – 300 g.
- Pomidorų – 3 vnt.
- Juodųjų alyvuogių be kauliukų – ¾ puodelio
- Bazilikų lapelių – ½ puodelio
- Svogūno – 1 vnt.
- Acto – 2 valg. š.
- Itin tyro alyvuogių aliejaus – 4 valg. š.
- Druskos, pipirų
- Juodųjų alyvuogių užtepėlės – ½ puodelio
- Grietinėlės – ½ puodelio.
Gaminimas
Nuskuskite bulves, išvirkite sūdytame vandenyje.
Orkaitę įkaitinkite iki 230 C.
Nuplikę verdančiu vandeniu nulupkite pomidorus ir, supjaustę ketvirčiais, išimkite sėklytes. Susmulkinkite. Plonais griežinėliais supjaustykite alyvuoges, sukapokite baziliko lapelius ir svogūną. Sudėkite į puodą pomidorus, suberkite dalį (½ puodelio) alyvuogių, bazilikus ir svogūną. Įpilkite acto ir alyvuogių aliejaus, išmaišykite. Gautą padažą (sauce vierge) paskaninkite druska ir pipirais.
Žuvies filė užtepkite alyvuogių užtepėle ir pašaukite į orkaitę. Kepkite apie 4 min.
Grietinėlę pašildykite, užpilkite bulves ir sutrinkite rupiai. Įpilkite šiek tiek alyvuogių aliejaus ir suberkite likusią alyvuogių griežinėlių dalį.
Lėkštėje paskleiskite bulvių tyrę, uždėkite filė ir ant viršaus užpilkite šaukštą padažo.
Vynas
Derės su gaiviu, lengvu, gerai atšaldytu rožiniu vynu.