Vilnius

Klaipėda

  • Wine Enthusiast

    96 / 100

Biondi Santi Tenuta Greppo Riserva Brunello di Montalcino DOCG 2008

The actual product may vary from the images shown on the website.

Raudonasis sausas

Biondi Santi Tenuta Greppo Riserva Brunello di Montalcino DOCG 2008

740,00

Aprašymas

The 2008 Riserva was aged in Slavonian oak barrels for 3 years. It benefited from a long refinement in the bottle in the quiet and darkness of “La Storica”, the bottle library at Tenuta Greppo where all the historic vintages of Biondi-Santi Riserva are scrupulously kept. The 2008 Riserva is a delicate exercise of grace, with structure, fruit and acidity dancing harmoniously on a thin line, suspended in time. It is intensely flavoured with sour cherries, blood orange and violets on the forefront, followed by hints of candied orange peel, oriental spices, tar, liquorice and, in the end, flint. On the palate it is precise and expressive, showing class and energy in a tasting experience which goes on and on, ending on a deliciously savoury note.

Serving recommendations

Serve at 16-18 °C with game dishes, beef steaks, wild mushroom stews.

Vertinimas

96 / 100

Wine Enthusiast

Impeccably balanced and loaded with finesse, this subtle stunner opens with aromas of blue flower, forest floor, truffle, moist soil and bright berry. The delineated palate offers juicy red cherry layered with white pepper, cinnamon and mineral alongside brisk acidity and firm but elegant tannins. It already has great depth but it's still young and austere so give it time to develop fully. Drink 2023–2048.

Apie gamintoją

Itin retas atvejis, kai galima atsekti vyno kilmę iki vieno konkretaus žmogaus, nes „Brunello di Montalcino“ atsirado būtent Ferruccio Biondi-Santi’o dėka, o jį išgarsino Biondi-Santi’ų šeimą. Dabar jau septintoji vyndarių šeimos karta gamina vyną, garsėjantį savo elegancija ir nepaprastu ilgaamžiškumu. Montalčino centre įsikūrusi ir 25 ha vynuogynų turinti „Biondi Santi“ vyninė laikosi tradicinių, daugiau nei šimtmečio senumo vyndarystės būdų. 1888 m. Ferruccias Biondi-Santis, remdamasis „Barolo“ pavyzdžiu, sukūrė „Brunello di Montalcino“. Tai buvo revoliucija, nes likusioje Toskanos dalyje joks vynas nebuvo gaminamas iš vienos vynuogių veislės. Tobulo stiliaus ir elegancijos vynas seniai įsitvirtinęs kolekcininkų radaruose. Šiuo metu vyninei vadovauja Jacopas Biondi-Santis, Ferrucio proproanūkis. Dauguma „Brunello di Montalcino“ apeliacijos vynuogynų užsodinti būtent iš „Biondi-Santi“ paimtais ‘Sangiovese Grosso‘ vynuogių klonais. Derlius nurenkamas gana anksti. Vyndarystėje dominuoja ilga maceracija: „Brunello“ fermentuojamas plieno talpose, o Riserva – ąžuolo. Vėliau vynai brandinami didelėse ąžuolinėse statinėse. "Biondi-Santi – tai itališko vyno Rolls Royce!" – Gambero Rosso

Biondi Santi - Tenuta Greppo

Biondi Santi - Tenuta Greppo

All brand products

Jums galėtų patikti