Vilnius

Klaipėda

  • Robert Parker

    90+ / 100

  • James Suckling

    90 / 100

Domaine Sigalas Nychteri Assyrtiko Santorini PDO 2020

The actual product may vary from the images shown on the website.

Baltasis sausas

Domaine Sigalas Nychteri Assyrtiko Santorini PDO 2020

88,00

Aprašymas

Nychteri was traditionally names Santorini's white wine produced from overripe Assyrtiko grapes. Its main characteristics are alcohol level over 15% and presense of risidual sugar.  Rigorous grape sorting by hand on conveyor belt. Whole bunch gentle yet long pressing. Fermentation mostly in 500 lt. old French oak barrels. Lees aging for 20 months, with periodical stirring bâtonnage. The wine has complex nose with aromas of hazelnut, honeycomb, and apricot jam, together with elegant barrel notes of vanilla, milk chocolate and sweet spices. The palate is rich and oily, with a sharp acidity that offers beautiful crispness and balance. The concentration and the long finish stand out.

Serving recommendations

Serve at 10-12 °C with fish dishes: oysters, crustaceans or ravioli with ricotta cheese, chicken breast seasoned with orange sauce, goat cheese.

Vertinimas

90+ / 100

Robert Parker

The 2020 Nychteri is an Assyrtiko aged for 20 months in used French oak. It comes in with 15.6% alcohol, 9.5 grams of residual sugar and total acidity of 5.9 grams. Nychteri is often an unusual beast. And this is a beast. It's slightly sweet and slightly alcoholic. The price of this is partly propelled by small quantities (around 3,000 bottles per year, although no information was given on this vintage), but the price has still zoomed in the last few years. I've had my issues with this bottling, although they have done some things very well. It gets even harder to recommend at this price point.

90 / 100

James Suckling

An off-dry white with aromas of lemon pie, toasted nuts, roasted pineapple, baked mango and sweet vanilla. Full-bodied with a creamy, ripe palate. The residual sugar is nicely balanced. Drink now.

Apie gamintoją

Domaine Sigalas vyno darykla yra įsikūrusi tarp vynmedžių vaizdingoje Oia lygumoje šiaurinėje Santorinio dalyje. 40 ha vynuogynai auginami tvariai, o vyno gamyklos metinė vyno produkcija siekia 200 000 butelių. Visi vynai gaminami su dideliu dėmesiu Santorinio ir kaimyninių Kikladų saloms. Domaine Sigalas yra vienas ryškiausių graikiškų vynų eksportuotojų visame pasaulyje, jų vynai puikiai vertinami pasaulio vyno ekspertų. Bendroje „Assyrtiko“ istorijoje yra vienas skyrius prieš ir kitas nuo Paris Sigalas. Jis yra novatoriškas vyndarys, kuris pritaikė matematiką ir kitas novatoriškas idėjas enologojoje ir vynuogininkystėje, siekdamas iškelti Santorinio vynus iki tarptautinių žvaigždžių lygio. 1991 m. Santorini Assyrtiko yra jo pirmasis derlius, pirmasis vynas, pažymėtas saugoma kilmės vietos nuoroda, žymintis Domaine Sigalas veiklos pradžią. Domaine Sigalas yra žinoma kaip viena reikliausių Santorino vyno daryklų, nuolat eksperimentuojanti vynuogyne ir rūsyje, siekdama išgauti geriausią kokybę ir išskirtinumą, kurį gali pasiūlyti Santorino teritorinis vynas. Inovacijos ir techninis išprusimas egzistuoja kūrybiniame santykyje su senovės Santorinio salos auginimo tradicijomis. Visi vynuogių auginimo sprendimai yra pagrįsti įkūrėjo Paris Sigalas principu, kuris geriausiai apibūdinamas kaip „dinamiška tradicijų evoliucija“.

Domaine Sigalas

Domaine Sigalas

All brand products

Jums galėtų patikti