Baltasis sausas
Etnos ugnikalnio papėdėje, lavos ir smėlio mišinio dirvožemyje, miško apsuptyje, 860 m virš jūros lygio, atskirame Sciaranuova vynuogyne augantys vynmedžiai, suteikia vynui ypatingą charakterį - pikantišką, minerališką, gaivų.
Rankomis rinktos vynuogės atvėsinamos iki 8 °C ir siunčiamos lengvam "poilsiui" bei minkštam spaudimui. Fermentacija vykdoma 15°C nerūdijančio plieno statinėse. Vynas su mielių nuosėdomis, nuolat jį maišant, laikomas iki kovo mėnesio.
Šviesiai auksinės spalvos, žalio ananaso, neprinokusių obuolių, peržydėjusių akacijų aromatų, burnoje minkštas, citrinos žievelės, žalių agrastų skonio.
Brandinimo potencialas -7/10 metų.
Tiekti 8-10 ° C prie krevečių, moliuskų, jūros šukučių, minkštesnių sūrių.
Intense nose with hints of oatmeal, kernels, white nuts and minerals to the braised lemons and apples. Fresh, tangy and attractively saline on the palate with bright, zesty acidity and a nice phenolic kick at the end. Excellent concentration and salinity here. Drink now.
Cousin Alessio with cousins Francesca and Santi made their name Planeta a world-famous brand. The renaissance of all Sicilian winemaking is linked to the Planeta winery, which continues to this day. Local and international grape varieties are grown in different parts of the island under the most favorable conditions for grapes. Planeta has its own wineries in six Sicilian provinces, with a total of 390 hectares of vineyards and 93 hectares of olive groves. Planeta produces 21 wines and 3 premium olive oils. The wine produced in the five wineries reflects the ancient spirit of the island of Sicily and the possibilities of modern winemaking. As many as 18 wine wines were awarded three glasses (the highest rating) in the Italian wine guide Gambero Rosso.