Jūra ir vynas: druskos, vėjo, klinčių, lietaus, rūko skonis vyne
Paskelbta: 2024-07-22
Vanduo – gyvybės pagrindas ir mūsų planetos išskirtinis bruožas. 71 proc. Žemės paviršiaus sudaro vandenynai ir jūros. Jie reguliuoja klimatą, sukelia rūkus, skleidžia vėsą ir neša lietaus debesis. Neretai vynuogynai auga ant iškilusio jūros dugno arba skalaujami jūros purslų. Yanas Biazruchka apžvelgia jūros poveikio vynui aspektus, gausiai iliustruodamas konkrečiais pavyzdžiais mūsų lentynose.
PARYŽIAUS BASEINAS
Paryžiuje vynas negaminamas, tačiau Prancūzijos sostinė suteikė pavadinimą didelei geologinei formacijai, kuri kadaise buvo jūros dugnas, o šiandien klinčių gausiame jo dirvožemyje auga vieni garsiausių pasaulio vynuogynų.
Šampanas – minerališkumas ir švelnumas
Šampano pristatyti nereikia. Tačiau jūros kontekste norisi išskirti Côte des Blanco subregioną, kuriame prieš milijonus metų iš jūros gyvūnų susiformavusi kreida iškyla į paviršių. Tai ideali dirva auginti 'Chardonnay'. Čia įsikūrę net šeši Grand Cru kaimeliai. Du iš jų – Šuji (Chouilly) ir Kramanas (Cramant) – yra šiaurinėje Côte des Blanco dalyje, todėl čia daromas pats vaisiškiausias, gėliškiausias Blanc de Blancs šampanas.
Mūsų asortimento naujiena „Legras & Haas“ – vienas geriausių Šuji gamintojų, o „Diebolt-Vallois“ šampano namai įsikūrę Kramane, kur gaminamas kremiškas, nokus šampanas.
Angliškas putojantis vynas – senovinis dirvožemis
Šampanui alternatyvų sunku rasti. Tačiau dėl šylančio klimato atsirado galimybė putojantį vyną gaminti Sasekse ir Kente, dviejose Anglijos grafystėse pietinėje salos dalyje. Viena iš priežasčių – tai Paryžiaus baseino dalis, kurioje vyrauja Kimeridžio mergelis – dirvožemis, analogiškas Šabli, pietinės Šampanės dalies ir Centrinės Luaros dirvožemiui.
Gusbourne vyninė yra viena iš prestižinių Jungtinės Karalystės putojančio vyno gamintojų. Jos vynus geria Anglijos karališkųjų rūmų svečiai, bet gali paragauti ir lietuviai.
- Didžioji Britanija
-
- Chardonnay - 14%
- Pinot Meunier - 11%
- Pinot Noir - 75%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis sausas
Champagne Diebolt-Vallois Brut Fleur de Passion 2008 1,5L
- Prancūzija
-
- Chardonnay
- 1,5 1
Putojantis sausas
Champagne Legras & Haas Les Sillons 2014
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12.5%
Putojantis sausas
Gusbourne 51 Degrees North 2016
- Didžioji Britanija
-
- Chardonnay - 67%
- Pinot Noir - 33%
-
- Taurus, koncentruotas, ilgaamžis klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
sausas
Gusbourne Brut Reserve 2019
- Didžioji Britanija
-
- Chardonnay - 62%
- Pinot Noir - 28%
- Meunier - 10%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12 %
Putojantis sausas
Legras & Haas Intuition Brut
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 50%
- Pinot Noir - 25%
- Meunier - 25%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75 12.5 %
Putojantis sausas
Champagne Diebolt - Vallois Brut Prestige
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 100%
-
- Harmoningas, elegantiškas klasikinio metodo putojantis
- 0,75
Šabli – kalkakmenis ir kriauklės
Prancūzijoje, Šabli regione, esančiame šiaurinėje Burgundijoje, gaminami puikūs ir elegantiški „Chardonnay“ vynai. Unikalus Šabli vynų minerališkumas yra glaudžiai susijęs su Kimeridžo mergeliu – senuoju jūros dugnu, turinčiu klinčių iš fosilizuotų kriauklių ir molio. Šis dirvožemis suteikia Šabli vynams daug rūgšties ir išskirtinio titnago, mineralų skonio, dažnai apibūdinamo kaip „plieninis“. Šie vynai taip pat turi subtilaus žalių obuolių ir citrusinių vaisių skonio. Netoliese esanti Sereino upė ir vėsus žemyninis klimatas dar labiau pabrėžia šias savybes. Tai gerai atspindi Domaine Servin ir „Domaine Billaud-Simon“ vynai mūsų lentynose.
Sanseras – 'Sauvignon Blanc' rojus
KImeridžio mergelio juosta nuo Šabli tęsiasi į pietus. Ties Luaros upe prasideda dar vienas klasikinio vyno regionas – Sanseras (Sancere). Čia auginamos 'Sauvignon Blanc' vynuogės. Nežiūrint ypatingo šių vynuogių kvapnumo ir skirtingos nuo 'Chardonnay' aromatų puokštės, aklai degustuojant sanserą ir šabli. dėl Kimeridžio dirvos poveikio šiuos vynus galima ir supainioti.
Baltasis sausas
Domaine Chatelain Harmonie Pouilly-Fumé AOC 2022
- Prancūzija
-
- Sauvignon Blanc - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 13,5 %
Baltasis sausas
Domaine Servin Chablis AOC 2022
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 13 %
Baltasis sausas
H.Bourgeois Blanc Sancere AOP 2023
- Prancūzija
-
- Sauvignon Blanc - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 13 %
Baltasis sausas
Billaud-Simon Tête d'Or Chablis AOC 2022
- Prancūzija
-
- Chardonnay - 100%
-
- Minerališkas, gaivus baltasis
- 0,75 13 %
PAKRANČIŲ VYNUOGYNAI
Sūru, nes sūrūs bangų purslai
Jūros druskos skonį galima pajusti ir be žmogaus įsikišimo į vyno gamybą. Kai Andalūzijoje cheresas daug metų brandinamas arti jūros esančiose lodžijose, jis įgauna sūrumo, primenančio jūros vandens sūrumą. Geriausiai tai juntama mansanijoje (Manzanilla) iš Sanlukaro de Baramedoso. Arba paragaukite reto „Niepoort" vyno iš Azorų salų.
Gaivu, nes vėjas pučia nuo šalto vandenyno
Šaltos srovės neleidžia sušilti pakrantės vandenims PAR (Banguelos srovė), Čilėje (Humbolto srovė), Kalifornijoje, Oregone, Vakarų Australijoje. Todėl jei šiose vietose vynuogynams užuovėjos nesuteikia pakrančių kalnų grandinės, juos vėsus nuo vandenyno dvelkiantis vėjas šaldo, neleidžia greitai sunokti, padeda vyne išlaikyti gaivą. Jų gaivumu, lengvumu, citrusinių, žalių vaisių gausa baltuosiuose ir eukalipto, paprikų, mėtų aromatais raudonuosiuose stebėsitės ragaudami Stelenbošo vynus iš PAR, Oregono vynus iš Eola Amity AVA.
Likerinis sausas
Bodegas Valdespino Deliciosa Manzanilla Jerez DO 0,375L 15%
- Ispanija
-
- Palomino - 100%
-
- Vaisiškas, sausas pastiprintas
- 0,375 15 %
Likerinis saldus
Bodegas Valdespino El Condado Pedro Ximenez Jerez DO 0,375L
- Ispanija
-
- Pedro Ximenez - 100%
-
- Labai saldus, tamsus subrendęs pastiprintas
- 0,375 17%
Likerinis šeris
Bodegas Valdespino Inocente Fino Jerez DO 0,375L
- Ispanija
-
- Palomino
-
- Vaisiškas, sausas pastiprintas
- 0,375
- Ispanija
-
- Palomino - 100%
-
- Prieskoniškas, subrendęs, sausas pastiprintas
- 0,5 20%
Raudonasis sausas
Cristom Mt. Jefferson Cuvée Pinot Noir Eola-Amity Hills, Willamette Valley Oregon 2021
- JAV
-
- Pinot Noir - 100%
-
- Vaisiškas, aksominių taninų raudonasis
- 0,75 13,5 %
Baltasis sausas
Hamilton Russell Vineyards Chardonnay Hemel-En-Aarde 2023
- Pietų Afrika
-
- Chardonnay - 100%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, gaivus baltasis
- 0,75 13,5 %
Baltasis sausas
Lingua Franca Avni Chardonnay Willamette Valley 2021
- JAV
-
- Chardonnay - 100%
-
- Ąžuolo statinėse brandintas, sodrus, svarus baltasis
- 0,75 13 %
Baltasis sausas
Southern Right Sauvignon Blanc Hemel-En-Aarde 2023
- Pietų Afrika
-
- Sauvignon Blanc - 100%
-
- Kvapnus, vaisiškas, sausas baltasis
- 0,75 13,5 %
Nekoncentruota, nes lietaus debesys plaukia nuo Atlanto
Iš vakarų į Europą keliauja ciklonai, gausiai laistydami vynuogynus. Lietingų pakrančių vynai neretai turi mažiau alkoholio, daugiau rūgšties ir nėra itin koncentruoti. Tačiau dėl didėlesnio derlingumo jų kaina mažesnė. Ragaukite Vinho Verde iš Šiaurės Portugalijos ar Muscadet de Sevre et Maine iš Prancūzijos Luaros slėnio. Tai gaivūs, lengvi vynai. Idealiai dera su austrėmis, salotomis.
Gaivu, nes rūkas atslenka iš Ramiojo vandenyno pakrančių
Jei jūra vėsi, o žemynas šiltas, pakrantėje susidarys rūkas. Jis kone kiekvieną dieną slenka nuo Ramiojo vandenyno į Kalifornijos slėnių gilumą. Napos, Sonomos pradžioje jis sklaidosi tik vidurdienį, Centrinėje Kalifornijos pakrantėje užsibūna iki 10–11 val. ryto. Todėl būna vėsu, vynuogės negauna tiesioginių saulės spindulių ir neskuba nokti. Todėl pakrančių vynas net ir šilto klimato zonose gali būti labai gaivus, kvepėti geltonosiomis ir žaliosiomis citrinomis, žaliais obuoliais. Jei čia daromas raudonasis vynas, jame bus mažiau alkoholio, iš jo sklis samanų, žalių alyvuogių, eukaliptų aromatai. Centrinės Kalifornijos pakrantėje vyną daro lietuvių kilmės Varner broliai.
Jūros vanduo antikinės Graikijos ir Romos imperijos vyndarystėje
Apie tai, kad į vyną pildavo jūros vandens, rašė antikos istorikas Plinijus Vyresnysis ir Romos imperijos žemės ūkio specialistas Lucijus Junijus Moderatas Kolumela. Pirmieji Graikijos rašytiniai šaltiniai mini Koso salą. Vanduo skiedimui buvo semiamas toliau nuo kranto, ramioje jūroje. Sūrus vanduo padėdavo vynui išlikti ilgiau nepakitusiam (taip nutinka, kai konservuojame daržoves). Taip pat reikia turėti omenyje, kad vynas buvo skaninamas medumi, vaisiais, taigi dažniausiai būdavo saldus.