Raudonasis sausas
Trully Exceptional vintage. Very favourable seasons development with May rainy and warm, June dry and warm; July dry and warm; August warm with a few showers. September dry and warm. A dry harvest. Healthy and ripe grapes, very rich in colour, and must rich in extracts and sugar. With this excellent "Reserve" we celebrate the hundred years of the Brunello di Montalcino Biondi Santi "Reserve 1891" (the first was the 1888). Re-corked in October 2000. Only grapes that come from the Estate vineyards are vinified. Uncork and pour out a bit of wine from the bottles at least 8 hours before serving
Serve at 16-18 °C with game dishes, beef steaks, wild mushroom stews.
Very dark and dense on the nose, again driven by dark fruit and an earthy minerality. On the palate this shows just not enough fruit to be truly balanced, it is all about an earthiness, all about minerality, some herbs. Some darker fruit core in the background. Some hints of meat too. The tannins have nicely rounded out but are still not molten, acidity is high but perfectly integrated. This is a concentrated, structured wine which comes with a certain finesse but not the balance and sweetness to be truly great.
Itin retas atvejis, kai galima atsekti vyno kilmę iki vieno konkretaus žmogaus, nes „Brunello di Montalcino“ atsirado būtent Ferruccio Biondi-Santi’o dėka, o jį išgarsino Biondi-Santi’ų šeimą. Dabar jau septintoji vyndarių šeimos karta gamina vyną, garsėjantį savo elegancija ir nepaprastu ilgaamžiškumu. Montalčino centre įsikūrusi ir 25 ha vynuogynų turinti „Biondi Santi“ vyninė laikosi tradicinių, daugiau nei šimtmečio senumo vyndarystės būdų. 1888 m. Ferruccias Biondi-Santis, remdamasis „Barolo“ pavyzdžiu, sukūrė „Brunello di Montalcino“. Tai buvo revoliucija, nes likusioje Toskanos dalyje joks vynas nebuvo gaminamas iš vienos vynuogių veislės. Tobulo stiliaus ir elegancijos vynas seniai įsitvirtinęs kolekcininkų radaruose. Šiuo metu vyninei vadovauja Jacopas Biondi-Santis, Ferrucio proproanūkis. Dauguma „Brunello di Montalcino“ apeliacijos vynuogynų užsodinti būtent iš „Biondi-Santi“ paimtais ‘Sangiovese Grosso‘ vynuogių klonais. Derlius nurenkamas gana anksti. Vyndarystėje dominuoja ilga maceracija: „Brunello“ fermentuojamas plieno talpose, o Riserva – ąžuolo. Vėliau vynai brandinami didelėse ąžuolinėse statinėse. "Biondi-Santi – tai itališko vyno Rolls Royce!" – Gambero Rosso