Fruit and berry semi dry
Baltasis pusiau sausas vynas, pagamintas iš Lietuvoje užaugintų šermukšnių uogų.
Vynas vidutinio intensyvumo. Aromatuose dominuoja noki citrina, žaliosios citrinos žievelė, žalias obuolys, šviežias baltasis persikas, juos papildo mėta, pušų niuansai. Burnoje lengvo, šviežaus charakterio, traškios, gaivios rūgšties, maloniai karstelėjęs.
"Geri metai" produktų kokybė yra šeimos kontroliuojama nuo uogos išauginimo iki galutinio produkto pagaminimo, natūraliai ir rankiniu būdu. Nuskinti vaisiai nuo medžio be uždelsimo keliauja į vyninę, todėl yra išskirtinai švieži ir su visomis naudingosiomis savybėmis.
Šermukšniuose yra ypatingai daug naudingųjų medžiagų - provitamino A daugiau negu morkose, o vitamino C daugiau nei citrinose, turi organinių rūgščių, magnio, kalio, fosforo ir geležies, rauginių medžiagų, rečiau sutinkamo vitamino E, jodo, eterinių aliejų, mineralinių medžiagų, mikroelementų.
Patiekti atvėsintą - 8-10 laipsnių temperatūros balto vyno taurėje. Puikiai derės prie lengvų užkandžių, žuvies bei baltos mėsos patiekalų.
“Geri metai” – unveiling the hidden potential of rowan berries
“Geri metai” is a family-owned estate that has been cultivating rowan orchards for more than five years and, in 2022, introduced its first rowan berry wines to the market.
“Our goal is to reveal the potential of the rowan berry while preserving its natural character and expression of terroir,” says Giedrius Kaukas, the owner of the estate.
The wines are never heated, filtered, or artificially clarified. Every stage – from harvest to aging – is carried out by hand, ensuring that only the purest and most authentic expression of the fruit reaches the bottle.
The estate is home to 14 different rowan berry varieties, whose fruits vary in color (from bright orange to almost black), taste, and aroma. As a result, the “Geri metai” portfolio includes white, rosé, orange, amber, red, and purple rowan wines – each with a distinctive character.
Rowan wines are true, wine-like expressions: alongside the unique character of rowan berries, one can also detect notes of citrus, dried fruit, wild berries, and gentle spice. On the palate, the wines range from refreshing acidity and a light body to richer, more expressive tones, depending on the style.
The wines are made exclusively from rowan berries – without the addition of any other fruits or berries. They may contain only naturally occurring sulfites.