Vilnius

  • Stumbrų g. 15, Vilnius
  • +370 5 213 8431
  • stumbrai@vynoklubas.lt
  • I-V 10:00 - 20:00 VI 10:00 - 18:00
  • Show map

Klaipėda

  • Liepų g. 20, Klaipėda
  • +37046219675
  • klaipeda@vynoklubas.lt
  • I-V 11:00 - 19:00 VI 11:00 - 17:00
  • Show map
Champagne Egly-Ouriet Grand Cru Millesime 2016 (Pre - sale)

The actual product may vary from the images shown on the website.

Sparkling dry

Champagne Egly-Ouriet Grand Cru Millesime 2016 (Pre - sale)

422,00

Description

PRE-ORDER – THE CHAMPAGNE WILL ARRIVE AT VYNO KLUBAS IN MID-DECEMBER

One of the most impressive and highly sought-after champagnes from Egly-Ouriet, showcasing the intensity, structure and depth of the 2016 vintage, as well as the powerful terroir expression of the Montagne de Reims. This cuvée is produced only in exceptional years, when the vineyard conditions allow for a perfect balance of ripeness, concentration and elegance.

In the glass, it opens with notes of baked apples, pear, lemon zest and white peach, gradually revealing layers of toasted brioche, hazelnuts, a hint of smoke, chalk, sea salt, and a delicate touch of honey with air.
This is a classic Egly-Ouriet aromatic profile, born from extended lees aging and a beautifully judged oxidative nuance.

On the palate, the champagne is rich, concentrated and powerful. The texture is creamy, with exceptionally fine, integrated bubbles. Flavors of lemon cream, stone fruits, dried fruits, freshly baked bread and toasted nuts merge with a striking chalky minerality that brings verticality and tension. The acidity is bright and precise, leading into a very long, dry, saline and crystal-clear finish.

The cuvée is crafted from Grand Cru vineyards in Ambonnay, Bouzy and Verzenay – three of the most iconic sites for both ‘Pinot Noir’ and ‘Chardonnay’ on the Montagne de Reims. The blend typically consists of around 70% ‘Pinot Noir’ and 30% ‘Chardonnay’, depending on the vintage. Chalk, clay-limestone soils and south-facing exposures provide both power and the subtle salinity characteristic of the finest Egly-Ouriet Millésime bottlings.

The champagne is aged at least 5–6 years on the lees – one of the longest aging periods in the region.
Dosage – Extra Brut (2 g/l).

Serving recommendations

Serve at 10–12 °C. Pairs well with: scallops with butter-lemon sauce, duck breast with red berry glaze, mature Comté or Gruyère cheese.

About brand

Anot Richard Juhlin, Egly-Ouriet yra geriausias Pinot Noir vynuogių veislių augintojas (Pinot Meunier taip pat). Egly-Ouriet garsėja egzotiškai ąžuoliniu, biodinamiškai iš Premier ir Grand Cru vynuogynų daromu šampano stiliumi, primenančiu geriausius Burgundijos vynus. Siekiant geriau atskleisti vyną, šampane yra net kiek mažesnis slėgis nei standartas Šampanėje. Šampanas multi-dimensiškas, galingas, turintis milžinišką brandinimo potencialą ir minerališkas dėl tauraus dirvožemio, kadangi daromas tik iš Grand Cru (Pinot Meunier tik iš Premier Cru) vynuogynų. Francis Egly didžiąją dalį laiko praleidžia vynuogynuose ir yra prinokusių uogų šalininkas. Daugiausia naudoja naudotas ąžuolo statines iš Burgundijos, kuriuose vynas bręsta iki 8 mėnesių. Francis tiki, kad ąžuolo statinių naudojimas lemia didesnę šampano struktūrą, kompleksiškumą, vietos jausmą ir brandinimo potencialą. Taip pat Francis mėgsta vyną daryti iš skirtingų plotų atskirai. Vyną fermentuoja tik su laukinėmis mielėmis, neskaidrina ir nefiltruoja vyno. Priklausomai nuo derliaus kaskart sprendžia dėl malolaktinės fermentacijos. Panašiu metu kaip ir Jacques Selosse iš tėvo perėmęs ūkį ir ėmęs savarankiškai daryti šampaną, kartu formavo augintojų pakilimą regione. Vyninė valdo vynuogynus keletame Grand ir Premier Cru kaimelių – Ambonnay Grand Cru – 7,7 ha, Bouzy Grand Cru – 1,5 ha, Verzenay Grand Cru – 1,5 ha, Vrigny Premier Cru – 2,02 ha (tik Meunier vynuogė).

Egly - Ouriet

Egly - Ouriet

France All brand products

You might also like