Red dry
This wine comes from perhaps the smallest estate in the Médoc, comprising only 8 hectares. Since its 1855 classification as a Third Growth, its size has remained unchanged. Uniquely, throughout its history from the 18th to the 20th century, it belonged to only two families, showcasing remarkable historical consistency.
It's a wine of noble ruby-red color. The bright aroma contains tones of black berries, fresh red fruits, and licorice, complemented by subtle notes of leather and dry oak. On the palate, it's full-bodied, with very soft, silky tannins and a long, elegant aftertaste.
The 8 hectares are located in the center of the Margaux commune. The soils are deep Gironde gravel on clay-limestone subsoils, and the vines are about 35 years old. The vineyard is planted predominantly with Cabernet Sauvignon (80%), alongside Merlot (15%) and Petit Verdot (5%).
Grapes are hand-picked, and vinification occurs in temperature-controlled steel tanks. Malolactic fermentation is carried out immediately after alcoholic fermentation in new oak barrels. The wine is clarified using egg white. It undergoes 18 months of aging, with 40% in new oak barrels and 60% in one-year-old barrels.
Serve at 16-18 °C with fried red meat, game, ripe cheeses.
XVII amžiaus pabaigoje ponas Gabriel Ferrière įsigijo ūkį, sujungdamas geriausias vynuogių auginimo žemes Margaux kaime ir suteikė jam savo vardą. Karališkieji brokeriai nuo tėvo iki sūnaus, Ferriere šeima dirbo Liudvikui XV-ąjam ir norėjo pagaminti puikų vyną daugeliui karališkųjų priėmimų. Praėjus dviems šimtmečiams, Château privertė juos didžiuotis, 1855 m. gavusi 3-iosios Grand Cru Classé titulą. Devintojo dešimtmečio pabaigoje, po beveik 300 metų Ferrieres šeima pardavė ūkį kitai šeimai - Merlaut taip pat iš Bordo. Bernadette Merlaut-Villars stengėsi atkurti buvusį pilies ir ūkio spindesį.Po staigios Bernadetos Merlaut mirties nuosavybės vadeles perima jos dukra Claire. Jai tik 25 metai. Atskleisdama, kad yra aistringa ir avangardiška vyndarininkė, ji savo ruožtu primeta savo stilių ir nukelia Château Ferrière į biodinaminės žemdirbystės lūžio tašką.Žaliųjų trąšų praktika apima visus ūkio vynuogynus. Medoko biodinamikos pradininkė Château Ferrière įkvepia ir kitus ūkius.