Red dry
Mažiausiai 60 metų senumo Tempranillo vynuogės, sudarančios 89% šiame vyne, yra renkamos iš Brinas, Rodenzo ir Villalba vynuogynių. Graciano vynuogės, papildančios likusią dalį, renkamos išskirtinai iš Montecillo vynuogyno, esančio Fuenmayor apylinkėje.
Vyno gaminimo metu, alkoholinė fermentacija vyko nerūdijančio plieno statinėse, maceracija truko 78 dienas. Fermentuotos vynuogių sultys brandinamos 4 metus naudotose (4 metų senumo) amerikietiško ąžuolo statines.
Intensyvios vyšnių, rubino spalvos vynas pasižymi labai kompleksišku aromatu. Intensyvi kvapų puokštė prisotinta balzaminio acto, vanilės, juodojo šokolado, džiovintų vaisių ir likerizuotų vyšnių aromatais. Skonyje, puikios struktūros, minkštas vynas su švelniais, nugludintais taninais, dėl ilgo brandinimo statinėse.
Patiekite 16-18 °C su ant grotelių kepta mėsa, žvėrienos troškiniu, ispanišku kumpiu ar dešrelėmis, puskiečiais sūriais.
Bodegas La Rioja Alta is undoubtedly a representative of old Rioja, exceptionally valuing and cultivating the region's traditional winemaking methods. Their “Gran Reserva” wine is aged for no less than six years in barrel and a further two years in bottle before reaching the consumer, embodying patience and mastery. The high-altitude vineyards of La Rioja Alta, with their unique conditions, lend a subtlety to the wines, sometimes even reminiscent of Burgundy’s ‘Pinot Noir’. While the La Rioja Alta group also includes wineries in Galicia (Rias Baixas) and Ribera del Duero (Burgos), it is their traditional Rioja style that remains their hallmark.
Wine Style
La Rioja Alta wines are characterized by elegance, complexity, and longevity. They reflect the harmony between Rioja terroir and traditional winemaking.
Prestigious Vineyards
La Rioja Alta manages high-altitude vineyards in the Rioja Alta region:
These unique vineyard characteristics and meticulous work in the vineyard are the foundation for the distinctive character of La Rioja Alta wines.
Aging and Drinking Window
La Rioja Alta wines are crafted for slow enjoyment. The long aging process in oak barrels and bottles imparts exceptional complexity and harmony. While these wines can be enjoyed in their youth, their true potential unfolds after many years of bottle aging. They are wines valued for their longevity and ability to improve over time.