Sparkling dry
PRE-SALE – THE CHAMPAGNE WILL ARRIVE AT VYNO KLUBAS IN MID-DECEMBER
One of the most iconic cuvées from Egly-Ouriet, showcasing not only the mastery of this benchmark grower Champagne estate but also the grandeur of the Montagne de Reims terroir. This is a concentrated, powerful and exquisitely refined champagne, produced exclusively from Grand Cru vineyards – a style often compared to the world’s greatest white Burgundies.
In the glass, it opens with aromas of baked apple, pear, citrus zest and white peach, complemented by notes of brioche, nut butter, almond, white chocolate and distinctive chalky minerality – the classic interplay of Egly-Ouriet’s long lees ageing and terroir expression. The bouquet is deep, concentrated and elegantly structured.
On the palate, the champagne is rich, creamy and precisely shaped. Flavours of lemon and apple freshness are layered with hints of dried fruits, nuts and bread crust, while a pronounced chalk-driven minerality lends verticality and tension. The mousse is fine and persistent, the acidity precise and refined. The finish is long, dry, pure and delicately saline.
The cuvée is crafted from Grand Cru vineyards in Ambonnay, Bouzy and Verzenay – three of the greatest strongholds for ‘Pinot Noir’ and ‘Chardonnay’ in the Montagne de Reims. The blend is typically dominated by ‘Pinot Noir’, complemented by ‘Chardonnay’, depending on the vintage.
Aging on lees lasts at least 4–5 years, and the Extra-Brut dosage (1 g/l) allows the full concentration and purity of the terroir to shine – making this one of the driest and most precision-driven cuvées of the estate.
Serve at 8–10 °C, paired with lobster with butter sauce, brioche, and roasted scallops, or roasted turkey roulade with truffles.
Based on the 2018 vintage, Egly's newly released NV Brut Grand Cru offers up inviting aromas of honeyed pear and white flowers mingled with hints of mint and praline. Medium to full-bodied, pillowy and chiseled, it's an especially fine-boned, precise rendition of this immensely dependable cuvée, formerly known as the domaine's "Tradition" bottling.
Anot Richard Juhlin, Egly-Ouriet yra geriausias Pinot Noir vynuogių veislių augintojas (Pinot Meunier taip pat). Egly-Ouriet garsėja egzotiškai ąžuoliniu, biodinamiškai iš Premier ir Grand Cru vynuogynų daromu šampano stiliumi, primenančiu geriausius Burgundijos vynus. Siekiant geriau atskleisti vyną, šampane yra net kiek mažesnis slėgis nei standartas Šampanėje. Šampanas multi-dimensiškas, galingas, turintis milžinišką brandinimo potencialą ir minerališkas dėl tauraus dirvožemio, kadangi daromas tik iš Grand Cru (Pinot Meunier tik iš Premier Cru) vynuogynų. Francis Egly didžiąją dalį laiko praleidžia vynuogynuose ir yra prinokusių uogų šalininkas. Daugiausia naudoja naudotas ąžuolo statines iš Burgundijos, kuriuose vynas bręsta iki 8 mėnesių. Francis tiki, kad ąžuolo statinių naudojimas lemia didesnę šampano struktūrą, kompleksiškumą, vietos jausmą ir brandinimo potencialą. Taip pat Francis mėgsta vyną daryti iš skirtingų plotų atskirai. Vyną fermentuoja tik su laukinėmis mielėmis, neskaidrina ir nefiltruoja vyno. Priklausomai nuo derliaus kaskart sprendžia dėl malolaktinės fermentacijos. Panašiu metu kaip ir Jacques Selosse iš tėvo perėmęs ūkį ir ėmęs savarankiškai daryti šampaną, kartu formavo augintojų pakilimą regione. Vyninė valdo vynuogynus keletame Grand ir Premier Cru kaimelių – Ambonnay Grand Cru – 7,7 ha, Bouzy Grand Cru – 1,5 ha, Verzenay Grand Cru – 1,5 ha, Vrigny Premier Cru – 2,02 ha (tik Meunier vynuogė).