Red dry
Specialiai paminėti vyninės 90-mečiui išleistas ypatingas vynas. Pagamintas tik iš 'Tempranillo' (Tinta del Pais) vynuogių užaugintų ant senų, daugiau nei 50 m. amžiaus vynmedžių. Šiam vynui naudojama tokia pat etiketė, kokia puošė ir pirmuosius 1927 metų derliaus butelius.
28 dienas trunkančios vynuogių sulčių fermentacijos metu, maceracijos procesas yra vykdomas 3 sav. Fermentacijos metu naudojamos laukinės mielių kultūros. Pasibaigus fermentacijos procesui vynas 16 mėn. yra brandinamas prancūziškose ąžuolinėse statinėse, paskui dar 12 mėnesių brandinamas butelyje.
Gilios vyšnių spalvos vynas kvepia rūkytomis slyvomis,džiovintomis figomis, džiovintais rozmarinais, išdžiūvusiais lapais, vanile, saldymedžiu. Pilno kūno, apvalus, juntamas koncentruotas tamsių uogų, kakavos pupelių, skrudintų prieskonių poskonis.
Patiekti 16-18 °C temperatūros prie ėrienos, veršienos, lengvesnės laukinių žvėrių ir paukščių mėsos patiekalų pagardintų grybais ar brandžių, kietųjų sūrių.
Spiced plums, dark cherries and hints of vanilla and coffee on the nose. Medium to full body with plenty of dense, chewy tannins that need time to settle. Good length to close. Try in 2025.
Bodegas Protos is one of the oldest and most renowned wineries in the Ribera del Duero region of Spain. Founded in 1927, the winery was the forerunner of the Ribera del Duero wine designation of origin (DO) – its name “Protos” comes from the Greek word for “first”.
Today, Bodegas Protos is an internationally renowned wine producer, exporting its products to over 100 countries, producing both premium red and fresh white wines.
Winery Highlights:
Regions: Ribera del Duero and Rueda DO
Wine Styles: Red Crianza, Reserva, Gran Reserva; white Verdejo
Main grapes: Tempranillo (Tinta del País), Verdejo
Environmentally friendly philosophy – sustainable farming, modern production technology
What makes the winery stand out:
Long history and prestige: The winery has been operating for almost 100 years, winning hundreds of international awards.
Modern architecture: The new wine cellar, built in 2008, designed by architect Sir Richard Rogers, is one of the most impressive wine tourism objects in Spain.
High quality: Wines are made from hand-picked grapes, using both traditional and innovative technologies.
Wide range: From fresh white wines (Protos Verdejo) to mature reds (Protos Crianza, Reserva, etc.).