Beetroot brandy (liet. trauktinė) with truffles.
The distillery's most gastronomic, beetroot-flavoured concoction. Dzūkiški (1 of 4 Lithuania's region) borsch with boletus was the inspiration for this drink. Adapting a technique invented by Italian winemakers to produce Amarone-style wines, this drink uses slightly dried beetroot. The taste is slightly sweet, with earthy and spicy notes. And the blend of the four ingredients used in the recipe helps to bring out the aroma of the beetroot even more.
This drink won a silver medal at the American Distilling Institute awards in the USA
Ingredients: drinking water, grain rectified ethyl alcohol, beetroot 5 %, concentrated apple juice, horseradish root and red pepper extracts, dried herb of Levisticum officinale, truffles.
Storage conditions: 10°C to 25°C, natural deposits may occur during storage.
Pirmoji craft stipriųjų gėrimų darykla gimė vietoje, kur gėrimai pradėti gaminti dar XVIII amžiuje. Pakruojo dvare veikė ligoninė, vaistinė ir "apotiekoriaus" įkurta spirito varykla. Čia sukurtų receptūrų antpilai ir tinktūros buvo naudojami dvare, bei plačiai parduodami visame krašte. Būtent čia sugrąžinome ir naujam gyvenimui prikėlėme senovinius, varinius bei malkomis kūrenamus distiliavimo indus. O juos užkūrus - verčiame naują stipriųjų gėrimų gamybos puslapį Lietuvos istorijoje.