Red dry
Mauro Molino Nebbiolo Langhe DOC 2023 - the young brother of Barolo, offering impressive grape character at a more affordable price. An "honest" Nebbiolo, in which the purity of the vines is the protagonist. This is a wine - from which the love and experience of the "Mauro Molino" family emanates.
The grapes grow in clay and limestone soils in the Langhe region, which has an exceptional microclimate. It is these conditions that allow the Nebbiolo grapes to express their delicate fruitiness, acidity and floral aromas.
Maceration: 5 days with the skins to extract the natural color and aromas.
Fermentation: in stainless steel tanks (alcoholic and malolactic).
Maturation: in large oak barrels, which provide but do not take over the dominant flavor.
Aromas: notes of red berries (raspberries, cherries), subtly complemented by rose and violet flowers. Florally fruity.
Taste: fresh, elegant, with well-balanced acidity and soft but firm tannins.
Serve at a temperature of 16 - 18 °C with pasta, rice dishes with meat sauces, roasted veal, risotto with mushrooms.
This red offer freshness and crunchiness, with red berries, citrus peel and hints of cherry blossoms and crushed stones. Medium-bodied, juicy and sleek, with a vivid, seductive aftertaste. Drink now.
Vyninė „Mauro Molino“ įkurta 1953 m., netoli senojo Šv. Martyno vienuolyno Pjemonte, Italijoje. Jai priklauso 10 hektarų vynuogynų, iš kurių daugiau nei pusę užima Nebbiolo veislės vynmedžiai. Taip pat auginama apie 2,6 ha Barbera, maždaug po pusę hektaro Dolcetto ir Chardonnay vynuogių.
Didžiausias vyninės pasididžiavimas – Vigna Conca ir Vigna Gancia vynuogynai, kurių derlius skirtas aukštos kokybės Barolo gamybai.
Nuo 1978 metų vyninei vadovauja Mauro Molino – enologas, baigęs mokslus Albos institute. Nors vyninė nedidelė, jos vynai pelnė tarptautinį pripažinimą. Vyno kritikas Robertas Parkeris taip atsiliepė apie Mauro Molino Barolo:
„...skonio vaisinė bomba! Masyvūs, koncentruoti vynai, kuriuos galima brandinti ilgiau nei 20 metų.“
Šiuo metu vyninę valdo šeima, kuri deda didelį akcentą į tvarumą: integruotas vynuogynų ligų valdymas, minimalus sieros ir vario naudojimas, organinių trąšų naudojimas, natūrali žolių plokštuma tarp vynmedžių, taip pat minimalus SO₂ kiekis vynuose.