Vilnius

Klaipėda

Įspūdžiais apie Slovakišką virtuvę dalinasi iš Nacionalinės ekspedicijos grįžęs Arminas Darasevičius:

 

Slovakijos virtuvė formavosi veikiama kaimynių, labiausiai Vengrijos, Austrijos, Čekijos. Todėl gaminami patiekalai randami ir aplinkinėse šalyse, tik su vienokiomis ar kitokiomis variacijomis. Dominuoja bulvių, kopūstų, svogūnų, obuolių, slyvų, pieno, sūrio, paukštienos ir kiaulienos patiekalai. Čia gaminamas ir guliašas – Vengrijos virtuvės pasididžiavimas, ir austriškas šnicelis. O štai kopūstų sriuba verdama beveik visose kaimyninėse šalyse. Šefas Lukašas Heskas sako, jog Slovakija neišsiskiria unikaliais produktais, tad svarbiausia naudoti vietinių ūkininkų augintas šviežias daržoves, vaisius, paukštieną bei jautieną. Tuo Slovakija labai panaši į Lietuvą. Šefas patiekia šviežių pomidorų su brinzos sūriu, šiek tiek alyvuogių aliejaus, pipirų – ir mėgaujamės tikru Slovakijos skoniu. Slovakai didžiuojasi brinza – trapiu, sodraus skonio avių pieno sūriu. Jis dominuoja daugelyje užkandžių – štai jums ir Slovakijos virtuvės ypatumas.

Visas Nacionalinės ekspedicijos laidas galite pamatyti čia:

https://www.lrt.lt/tema/nacionaline-ekspedicija  

Nuotrauka iš asmeninio A. Darasevičiaus albumo

 

Siūlome pasigaminti labai paprastą patiekalą – bulvių ir miltų leistinukus, patiekiamus su lydytu brinzos sūriu ir spirgučiais (slov. bryndzove halušky).

 

Receptas

Reikės:

250 g brinzos sūrio

500 g bulvių

200 g kvietinių miltų

1 kiaušinis

1 a. šaukšt. druskos

200 g karštai rūkytos šoninės

Šakelės žalumynų pagardinimui

 

  1.        Supjaustykite šoninę nedideliais kubeliais ir kepinkite keptuvėje, kol apskrus.
  2.        Užvirkite pasūdytą vandenį puode. Tuo tarpu sutarkuokite nuskustas bulves smulkia tarka. Suberkite miltus, druską, įmuškite kiaušinį. Išmaišykite.
  3.        Šiam patiekalui naudojamas specialus įrankis (spaetzle maker), jei tokio neturite, virtiniams suleisti į verdantį vandenį puikiai tiks ir stambi tarka arba rėtis. Dar vienas būdas – susmulkinti tešlą peiliu.
  4.        Kad virtiniai išvirę, suprasite, kai jie ims kilti į paviršių. Tada juos ir išgriebkite iš puodo kiaurasamčiu. Nuvarvinkite vandens perteklių.
  5.        Sudėkite virtinius atgal į puodą, ant viršaus užberkite smulkintą brinzą, pakaitinkite, kol sūris išsilydys.
  6.        Patiekite su kepinta šonine ir žalumynais.

Nuotrauka iš https://www.mangiaconme.it/2018/10/bryndzove-halusky-gnocchetti-slovacchi/

 

Kadangi sūris gana sūrus, reiktų rinktis daugiau rūgšties turinčius vynus– patiekalo sūrumas sušvelnins vyno sukeliamus rūgštumo ir kartumo pojūčius bei padidins vyno svarumo pojūtį burnoje. Pagal šį apibrėžimą puikiai tiktų itališki raudonieji ‘Sangiovese’ vynuogių vynai iš Toskanos regiono arba Pjemonto „Barbera d‘Asti“ apeliacijos raudonieji. Taip pat puikus sprendimas būtų derinti šį kremišką patiekalą prie šampano: tiek baltojo, tiek rožinio. Patiekalo kremiškumas žaismingai dera prie putojančiame vyne esančių burbuliukų, o jau aptartas sūrumas tiesiog „paspaus ranką“ šampane esančiai rūgščiai.

Taip pat naujus pojūčius mėgstantiems maisto ir vyno derintojams patariame Slovakijoje gamintą 10 mėnesių maceruotą oranžinį vyną iš Vilkų slėnio. Visai kaip rožiniuose vynuose, oranžiniuose jungiasi geriausi baltojo ir raudonojo vyno elementai: jie dažnai būna labai švelniai sutraukiantys, nestokojantys gaivios rūgšties ir lengvai karstelėję – kaip galime matyti, tai tiesiog tobulas receptas vynui prie slovakiškų bulvių leistinukų.