1–96 iš 285
Itališkas vynas – vienas populiariausių pasaulyje. Iš dvidešimties Italijos vyno regionų geriausiai žinomi: Toskana, Pjemontas, Venetas, Sicilija, Apulija. Juose daromi pasaulinės klasės „Barolo“, „Barbaresco“, „Amarone della Valpolicella“, „Prosecco“, „Chianti Classico“, „Brunello di Montalcino“, „Bolgheri“. Italijoje didžiausia vietinių vynuogių veislių įvairovė pasaulyje (daugiau nei 500 veislių). Čia daromas ir lietuvių pamėgtas vynas iš ‘Primitivo’ vynuogių veislės.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Baltasis sausas
Rožinis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis p. sausas
Putojantis p. sausas
Putojantis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Saldusis saldus
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Saldusis saldus
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis sausas
Putojantis p. sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Putojantis saldus
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Itališkas vynas – vienas populiariausių pasaulyje. Iš dvidešimties Italijos vyno regionų geriausiai žinomi: Toskana, Pjemontas, Venetas, Sicilija, Apulija. Juose daromi pasaulinės klasės „Barolo“, „Barbaresco“, „Amarone della Valpolicella“, „Prosecco“, „Chianti Classico“, „Brunello di Montalcino“, „Bolgheri“. Italijoje didžiausia vietinių vynuogių veislių įvairovė pasaulyje (daugiau nei 500 veislių). Čia daromas ir lietuvių pamėgtas vynas iš ‘Primitivo’ vynuogių veislės.
Žymiausi Italijos vyno regionai ir jų vyno skirtumai
Italijoje vynas gaminamas visuose 20-yje regionų, įskaitant ir šaliai priklausančias salas.
Šiaurės vakarų Italija. Pjemonte, Lombardijoje, Ligūrijoje, Aostos slėniuose vyrauja vidutiniškai vėsūs orai, baltieji vynai turi daug rūgšties, raudonieji – elegantiški, aromatingi.
Šiaurės rytų Italija. Venete, Emilijoje-Romanijoje, Trentine-Alto Adidžėje, Friulyje-Venecija Džulijoje vyrauja kiek vėsesni orai. Baltieji vynai dar gana lengvi, gaivūs, „traškūs“. Raudonieji – uogiški, elegantiški.
Vidurio Italija. Toskanoje, Umbrijoje, Markėje, Lacijuje, Abrucuose vyrauja Viduržemio jūros klimatas, baltieji vynai sodresni, svaresni, raudonieji taurūs, prieskoniški, pikantiški, svaresni.
Pietų Italija ir salos. Karščiausiuose Italijos vyno regionuose Apulijoje, Kalabrijoje, Kampanijoje, Sicilijoje, Sardinijoje baltieji vynai gana svarūs, aromatingi. Šiuose regionuose gaminama nemažai saldžių baltųjų itališkų vynų. Raudonieji vynai nokūs, vaisiški, svarūs, alkoholiški.
Toskana – prestižinis Vidurio Italijos vyno regionas
Toskana yra vienas garsiausių ir produktyviausių vyno regionų visoje Europoje. Ji geriausiai žinoma dėl ‘Sangiovese‘ vynuogių veislės sausų raudonųjų vynų „Chianti“, „Brunello di Montalcino“ ir „Vino Nobile di Montepulciano“ apeliacijų.
‘Sangiovese’ sudaro apie du trečdalius visų regione auginamų vynuogių. Iš jų pagaminama 85 proc. Toskanos raudonojo vyno. Regione išpopuliarėjus „supertoskaniečiams“ (garsiausi vynai daromi „Bolgheri“ apeliacijoje), sodinama daug ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Merlot’, ‘Syrah’ vynuogių veislių.
Populiariausios Italijoje auginamos vietinės vynuogių veislės
Italija turi didžiausią vietinių vynuogių įvairovę pasaulyje – auginama daugiau nei 500 veislių. Kiekvienas vyno regionas turi savo „žvaigždę“. Lengvi, gaivūs putojantys prosekai gaminami iš vynuogių veislės ‘Glera’. Saldūs, vaisiški, lengvai putojantys - iš ‘Moscato d‘Asti’, ‘Brachetto d‘ Acqui’. Gaivūs ir lengvi baltieji gaminami iš ‘Pinot Grigio’, ‘Garganega’, ‘Grillo’. Minerališki baltieji vynai gaminami iš ‘Carricante’, ‘Fiano’, ‘Vermentino’. Svaresni ir sodresni baltieji vynai gaminami iš ‘Trebbiano’, ‘Verdicchio’, ‘Malvasia’. Vaisiški ir taniniški raudonieji vynai - iš ‘Nebbiolo’, ‘Sangiovese’. Sodresni ir pikantiškesni raudonieji vynai gaminami iš ‘Primitivo’, ‘Barbera’ ,‘Dolcetto’, ‘Montepulciano’, ‘Negroamaro’, ‘Nero d‘Avola’. Taurūs ir struktūriški raudonieji vynai - iš ‘Aglianico’, ‘Corvina’, ‘Corvinone’, ‘Rondinella’.
Populiariausias itališkas putojantis vynas – prosekas
Prosekas (prosecco) – itališkas putojantis vynas, gaminamas netoli Venecijos, rytinėje Veneto regiono dalyje. Vynas gaminamas iš ‘Glera’ vynuogių veislės (pagal taisykles iki 15 proc. vyno gali būti iš kitų veislių). Aukščiausios kokybės prosekas yra iš Koneljano (Conegliano) ir Valdobjadenės (Valdobbiadene) teritorijų (Prosecco superiore DOCG). Prosekas žavi šviežumu, gaiva, lengvumu.
Siekiant pabrėžti skirtingą mikroklimatą ir atskirų teritorijų unikalumą, 15-ai komunų, kuriose gaminami 43 skirtingi prosekai, suteikta Rive nuoroda. Superiore di Cartizze DOCG apeliacijos prosekas yra aukščiausios kategorijos, prilygstantis Grand Cru vynui.