1–10 iš 10
Prosekas ('Prosecco') – itališkas putojantis vynas, gaminamas netoli Venecijos, rytinėje Veneto regiono dalyje. Vynas gaminamas iš ‘Gleros’ (pagal taisykles iki 15 proc. vyno gali būti iš kitų veislių). Aukščiausios kokybės prosekas yra iš Koneljano (Conegliano) ir Valdobjadenės (Valdobbiadene) teritorijų (Prosecco Superiore DOCG).
Siekiant pabrėžti skirtingą mikroklimatą ir atskirų teritorijų unikalumą, 15-ai komunų, kuriose gaminami 43 skirtingi prosekai, suteikta Rive nuoroda.
'Superiore di Cartizze DOCG' apeliacijos prosekas yra aukščiausios kategorijos, prilygstantis Grand Cru vynui.
Nuo 2020 m. pagal DOC taisykles leidžiama gaminti rožinį proseką (Prosecco spumante rosé), kuriame ‘Glera’ sumaišyta su 10–15 proc. ‘Pinot Noir’ vynuogių.
Prosekas žavi šviežumu, gaiva, lengvumu. Jis gaminamas Charmat metodu, kai antroji fermentacija vyksta ne butelyje, o didelėse talpose. Prosekas nebrandinamas su mielėmis. Proseko stiliaus privalumas - gaivumas, lengvumas, vaisiškas, gėliškas aromatas.
Putojantis sausas
Putojantis p. sausas
Putojantis p. sausas
Putojantis sausas
Putojantis p. sausas
Putojantis sausas
Putojantis p. sausas
Putojantis sausas