1–25 iš 25
Australija – svarbi vyno rinkos žaidėja. Dėl skirtingų terroir ir mikroklimatų australiškas vynas žavi įvairove: randame tiek ryškių, intensyvių, ekspresyvių ir svarių vynų, tiek elegantiškų ir subtilių bei skirtingos kainos vynų – nuo kasdienių iki super premium. Čia auga ir šiltą klimatą mėgstančios ‘Shiraz’ bei ‘Grenache’, ir vėsiame klimate puikiai derančios ‘Riesling’ bei ‘Pinot Noir’ vynuogės, taip pat klasikinės ‘Semillon’, Australijoje įgaunančios savitą veidą.
Australija kasmet patenka į daugiausiai vyno pagaminančių šalių dešimtuką, ir daugiau nei pusė vyno yra eksportuojama.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Baltasis sausas
Australija – svarbi pasaulinės vyno rinkos žaidėja. Dėl skirtingų terroir ir mikroklimatų australiškas vynas žavi įvairove: randame tiek ryškių, intensyvių, ekspresyvių ir svarių vynų, tiek elegantiškų ir subtilių bei skirtingos kainos vynų – nuo kasdienių iki super premium. Čia auga ir šiltą klimatą mėgstančios ‘Shiraz’ bei ‘Grenache’, ir vėsiame klimate puikiai derančios ‘Riesling’ bei ‘Pinot Noir’ vynuogės, taip pat klasikinės ‘Semillon’, Australijoje įgaunančios savitą veidą.
Australija kasmet patenka į daugiausiai vyno pagaminančių šalių dešimtuką ir daugiau nei pusė vyno yra eksportuojama.
Didžioji dalis australiško vyno atkeliauja iš Pietų Australijos, Pietų Naujojo Velso bei Viktorijos valstijų, tačiau vynuogės taip pat auginamos ir Vakarų Australijoje bei Tasmanijoje.
Žymiausi Pietų Australijos regionai: Barosa, Kunavara (Coonawarra), Maklaren slėnis (McLaren Vale). Čia klimatas šiltesnis, tad puikiai dera ‘Shiraz’ vynuogės, tapusios kone australiško vyno sinonimu. O štai Adelaidės kalvose (Adelaide Hills), Klero (Clare) ir Ideno (Eden) slėniuose klimatas kiek vėsesnis, todėl čia puikiai dera klasikinės Bordo vynuogės: ‘Merlot’, ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Malbec’, taip pat ir baltosios ‘Chardonnay’ bei ‘Sauvignon Blanc’.
Pietų Naujajame Velse geriausiai žinomas yra Hanterio slėnis (Hunter Valley), ypač jame auginamos ‘Semillon’ vynuogės. Vienas garsiausių šiame slėnyje – „Tyrrell’s“ vyninė, kurios produkcija puikuojasi ir „Vyno klubo“ lentynose. Australiškas „Semillon“ pasižymi puikiu brandinimo potencialu, o su branda jame ima skleistis riešutų, medaus, skrudinimo natos.
Viktorijos valstijoje, Ruterglene (Rutherglen), galima rasti pastiprinto ‘Muscat’ vynuogių vyno. Jaros (Yarra) slėnyje, Hitkote (Heathcote) bei Morningtono pusiasalyje auginamos ‘Chardonnay’, ‘Pinot Noir’, ‘Pinot Gris’, ‘Shiraz’ ir ‘Cabernet Sauvignon’ vynuogės.
Vėsesnio klimato Tasmanija garsi tradiciniu būdu pagamintais putojančiais vynais iš ‘Pinot Noir’ bei ‘Riesling’ vynuogių.
Vakarų Australijoje žymiausias regionas yra Margaret Riveris – vienas vėsiausių ir labiausiai jūrinio klimato veikiamų Australijos vyndarystės regionų. Čia puikiai dera raudonosios ‘Cabernet Sauvignon’, ‘Shiraz’‚ ‘Merlot’ bei baltosios ‘Sauvignon Blanc’, ‘Chenin Blanc’, ‘Chardonnay’. Čia įsikūrusi ir „Cloudburst“ vyninė – pirmojo australiško vyno, kuriuo pradėta prekiauti Bordo pirklių tinkle, gamintoja.