ITALIJA
Nors metų pradžia buvo įprasta (sniego ar lietaus pavidalu iškrito pakankamas kiekis kritulių), jau gegužę nuvilnijo pirmoji karščių banga, o sausra (vietomis net 100 dienų nebuvo jokių kritulių) ir kaitra lydėjo vynuogių augintojus visą sezoną. Dėl to derliaus nuėmimas prasideda maždaug savaite anksčiau nei įprastai, o jo kiekis planuojamas 10 proc. mažesnis.
Kai kuriose šiaurės Italijos vietose vyndariai nekantriai laukia raudono vyno gamybos – tikimasi įdomių, nokių, išraiškingų vynų. O štai ten, kur vynuogės galėjo pasimėgauti didesne vėsa dėl šešėlių ir susidarančio žemesnės temperatūros mikroklimato, žadamas kiek „liaunesnis“, elegantiškesnis vynas.
Vidurio Italijoje kjančio gamintojai nusiteikę gana džiugiai – prieš augimo sezono pradžią buvo skiriamas didelis dėmesys dirvos gerinimui, pasitelkiant pagalbinių kultūrų auginimą tarp vynmedžių eilių, taip pristabdant dirvos garavimą, o sezono metu buvo labai atidžiai prižiūrima lapija bei naudojamas kaolino molis, atspindintis saulės spindulius, kaip uogų apsauga nuo nudegimų. Čia palanki ir gamta – kalvos bei miškai sukuria neblogą apsaugą nuo karščio bei padeda išlaikyti dienos ir nakties temperatūrų kontrastą.
Tikimasi, kad 2022-ųjų derliaus kjantis bus struktūriškas ir ryškus. O štai pietuose, Sicilijoje, numatomas net 15 proc. mažesnis derlius, bet išskirtinai geros kokybės.
ISPANIJA
Ispanija taip pat buvo priversta pradėti skynimą anksčiau dėl nesibaigiančios sausros ir stiprių karščių. Chereso regione užfiksuota anksčiausia derliaus nuėmimo pradžios data – liepos 28-oji. Kas tik turėjo išteklių, uogas skynė naktį – tiek dėl palankesnių sąlygų skynėjams, tiek dėl to, kad vėsesnės vynuogės geriau išlaiko aromatus.
Visuose regionuose yra tikimasi mažesnio derliaus, pavyzdžiui, Kastilijoje-La Mančoje bus priskinta 15 proc. mažiau nei pernai (ir 30 proc. mažiau nei užpernai).
Vis dėlto tokios sąlygos turi ir pranašumų – maža ligų grėsmė bei mažos uogos (nors iš jų gaunama mažiau sulčių, bet dėl daugiau odelių sultys būna stipresnio skonio, sodresnės spalvos).Kavos (tradiciniu metodu gaminamo putojančio vyno)gamintojai ypatingai džiaugiasi puikiu rūgšties ir cukraus kiekio santykiu uogose.
VOKIETIJA
Vokietijos vyno institutas tikisi, kad šiemet bus pagaminta daugiau vyno nei pastarojo penkmečio vidurkis. Reino bei Mozelio regionuose tikimasi kiek mažesnio derliaus, o štai Zalės-Unstruto (Saale-Unstrut), Badeno bei Vidurio Reino (Mittelrhein) regionuose žymiai gausesnis. ‘Spatburgunder’ uogų planuojame priskinti kone 30 proc. daugiau nei įprastai.
Sąlygos buvo gana palankios, nepaisant sausros (nes jaunas vynuoges, kurioms ji grėsmingiausia, buvo galima laistyti). Uogos sirpo karštame, sausame ore, tad galima spėti, kad raudonieji bus svarūs, sodrios spalvos, raiškaus skonio, o štai baltieji turėtų pasižymėti vidutiniu rūgšties kiekiu, aromatingumu.
PORTUGALIJA
Didelė tikimybė, kad portugališkų vynų kainos augs: dėl ypatingos sausros (70 proc. mažiau kritulių nei 30 metų vidurkis) ir kaitros 2022-ųjų derlius bus gerokai mažesnis nei įprastai, tačiau senų (tad atsparesnių), palankesnėmis sąlygomis augančių vynmedžių derlius turėtų būti puikus, tad tikimasi išskirtinai gero vyno.