Raudonasis sausas
Vynas daromas iš atskiro - Bocca d'Orzo vynuogyno. Sicilietiškas epitetas „dagala“, kuris reiškia „sala“ arba vyno kalba – Clos atitikmuo. Dirvožemis: gilus vulkaninis su nedideliu akmenų kiekiu. Ekspozicija: Etnos kalno šiaurinis šlaitas, 800 mvjl. Vidutinis vynmedžių amžius: nuo 70 iki 80 metų. Alkoholinė sulčių fermentacija vyko kontroliuojamoje temperatūroje (28-30°C). Savaiminė malolaktinė fermentacija ir brandinimas 16-18 mėn. vykdytas didelėse prancūziško ąžuolo statinėse ir 1 mėn. metalo statinėse. Vynas turtingas skvarbia puokšte sodrių prinokusių vaisių ir prieskonių su struktūrizuotu, kompleksišku kūnu ir švelnių taninų pojūčiu. Labai ribota gamyba – 800 butelių per metus.
Tiekti 16-18° C prie tuno tartaro, jautienos karpačio, picų, vytinto kumpio, sūrių.
Abundantly aromatic, with medicinal herb and spice notes, this lively red offers a mix of ripe red currant, black raspberry and orange peel fruit, plus a fine frame of creamy-edged tannins that provide good tension. Expressive and well-integrated, with a lasting, minerally finish. Drink now through 2030. 66 cases made, 30 cases imported.
What a nose! Red cherry, blueberry, crushed thyme, wild rosemary and iron. Medium-bodied with fantastic subtlety and nuance. Fine, silky tannins are wrapped in lovely ripe fruit. So attune to itself. Even-keeled and long, with mineral complexity that coats the palate. From organically grown grapes. 1,700 bottles only. Best after 2025.
Tenuta delle Terre Nere – tai prestižinė Sicilijos vyninė, įsikūrusi ant Etnos ugnikalnio šlaitų, šiaurinėje jo dalyje, netoli Randazzo miestelio. Tai viena iš pirmųjų ir labiausiai pripažintų vyninių, kurios veikla orientuota į šio unikalaus terroir‘o (dirvožemio, klimato ir vietovės) išnaudojimą kokybiškam vynui kurti.
Pagrindinė informacija apie Tenuta delle Terre Nere:
Įkurta: pradėta vystyti apie 2002 m., įkūrėjas – Marco de Grazia, žinomas Italijos vyno ambasadorius.
Vietovė: šiauriniai Etnos šlaitai, apie 600–1 000 m aukštyje virš jūros lygio.
Dirvožemis: vulkaninės kilmės – turtingas mineralais, akmenuotas, labai įvairus net ir skirtinguose sklypuose.
Vynuogių veislės:
Raudonosios: Nerello Mascalese (pagrindinė), Nerello Cappuccio.
Baltosios: Carricante (dažniausiai Etna Bianco vynuose).
Išskirtinumai:
"Cru" filosofija: Tenuta delle Terre Nere viena pirmųjų Etnos regione pradėjo gaminti vynus pagal Burgundijos stilių – atskirai iš kiekvieno "cru", t.y. pavienių vynuogynų, tokių kaip Calderara Sottana, Feudo di Mezzo, Guardiola, San Lorenzo, Santo Spirito ir kt.
Ekologiška praktika: vynuogynai tvarkomi laikantis ekologinės žemdirbystės principų, rankinis derliaus nuėmimas.
Stilius: vynai elegantiški, subtilūs, minerališki, turintys Burgundišką charakterį – ypač Nerello Mascalese vynai, dažnai lyginami su Pinot Noir dėl savo struktūros ir aromatinio profilio.
Populiariausi vynai:
Etna Rosso – bazinis, bet labai kokybiškas raudonas vynas.
Etna Bianco – elegantiškas baltasis, pagrįstas Carricante vynuogėmis.
Cru Etna Rosso vynai – premium klasės raudonieji iš konkrečių vynuogynų, skirtingi charakteriu, bet visada rafinuoti.