Vilnius

Klaipėda

Manoma, kad anksčiau lietuviai per Žolinę susitikdavo prie didesnio stalo nei per Kūčias. Švęsdami javų derliaus nuėmimo pradžią, jie stalą nuklodavo šviežiomis gamtos gėrybėmis.   
   
Dzūkijoje stalo pažiba būdavo kopūstas, tad ir Žolinę kai kurie dzūkai vadindavo Kopūstine.  

Ta proga siūlome Jums savo receptą ir prie jo tobulai derantį vyną Žolinės pietums ar vakarienei su šeima.  

 

NY Times Cooking nuotrauka

 

 

Keptas kopūstas   

Daugelis esame girdėję ar ragavę keptą žiedinį kopūstą. O gūžinį? Keptas kopūstas gali būti ir sotus pagrindinis vegetariškas patiekalas, ir puikus priedas prie vištienos ar žuvies patiekalo.   

Ko reikės  

  Jei norite pasigaminti ne vegetarinį variantą - pasirūpinkite ir pakepta traškia kiaulienos šonine pabarstymui ant viršaus

 

Paruošimas  

  

Vynas – taip pat švenčiantis derlių!  

Kadangi per Žolinę sėdame prie šviežiu derliumi nukrautų stalų ir švenčiame jį su gausia kompanija, derinimui pasirinkome taip pat derlių švenčiantį vyną – božolė. Tiesa, božolė vynu esame įpratę mėgautis tik jam išėjus į rinką – lapkričio mėnesį. Tačiau netiesa, kad božolė geras tik trumpą laiką.  


Ne kartą įsitikinome, kad net po pusmečio, metų ar daugiau geros kokybės božolė išlaiko savo jaunystę ir vaisiškumą, o artėjant rudeniui praėjusių metų božolė parduodamas geriausiomis kainomis, todėl jis puikiai tiks norint pavaišinti gausią giminę ar draugų būrį.   

Šis raudonasis vynas puikiai derės ir patiekiant kopūstą vieną, ir serviruojant jį kaip priedą prie orkaitėje keptos paukštienos. Jaunatviška božolė rūgštis atsvers gana riebų patiekalą, o sūris bei mėsiški pagardai primins klasikinį prie božolė vyno serviruojamą patiekalą - raclette. 
   
Taigi, per šią Žolinę kviečiame švęsti lietuvišką ir prancūzišką derlių – juk jie taip gerai dera tarpusavyje. Santé!