Raudonasis sausas
Įspūdingų balų ir kritikų liaupsų sulaukiantis Bodegas Frontonio vynas daromas iš regione vienų seniausių vynuogynų, kurių dirvožemis pasižymi šiferio gausa.
Vyno gamybai naudojamos raudonosios Garnacha(90%) ir baltosios Macabeo(10%) vynuogės, kurios fermentuojamos 1000 litrų ąžuolo statinėse su išskirtinai laukinėmis mielėmis. Veliau brandinimas yra atliekamas prancūziško ąžuolo 225 litrų statinėse.
Vynas stebina savo išraiškingu ir stipriu, prieskoniškai gėlišku aromatu, užleidžiančiu vietą citrusiniam kvapam. Elegantiškas, puikaus balanso ir ilgo, gaiviai stipraus poskonio.
Rekomenduojama šį vyną pradėti ragauti ne anksčiau 2019 metų.
Pagaminta tik 1300 butelių.
Tiekti 16-18 °C prie ant griliaus keptų kiaulienos patiekalų, laukinės paukštienos: fazano, kurapkos mėsos, veršienos dešrelių; tuno tartaro, Iberico kumpių, triušienos patiekalų.
The new top bottlings of red and white come from a single vineyard, which is exceptionally old and planted on slate soils. The red 2016 El Jardín de las Iguales Garnacha contains 10% white Macabeo grapes and fermented in a 1,000-liter oak vat with 40% stems and indigenous yeasts. It matured in French oak barriques. This has a different profile, subtler, with great perfume, an herbal side, spicy and floral, with some citrus-like freshness. It's extremely elegant and vibrant, yet shows restraint, a wine that really transported me to the vineyard where these old vines grow, showing it has a true sense of place. It's quite unique, coming from a zone (Alpartir), where the old timers considered the best wines from the zone, to be produced. I think they have discovered something really important here. I previewed the 2017 and even the fermenting 2018, and the wines show a common thread. 1,250 bottles were filled in January 2018.
Bodegas Frontonio - gana naujas buvusio inžinieriaus, dabar jau vyno magistro (MW) projektas. Ar MW raidės prie vyndario yra pranašumas? Plačiąja komercine prasme – vargu. Tačiau išprususiam vartotojui tai gali sufleruoti keletą dalykų – Vyno Magistras daug geriau supranta rinkos skonį, geriausių pasaulio vynų kokybės lygį, tai kas svarbu nūdienos vartotojui. Taipogi yra linkęs į aukščiausius kokybės standartus, lygiuojasi į kokybės lyderius, o ne masinį skonį. Būtent dėl šios priežasties, Fernando Morra, turintis bekompromisį požiūrį ir aiškią viziją buvo didelis atradimas. Pats Fernando teigia, kad vyno studijos jam leido pažinti visą vyno pasaulį. Tai leido padaryti staigų kokybinį šuolį lyginant su regiono vyninėmis. „Jeigu ragauji ir pažįsti tik savo vietovės vynus, tai ir pats gaminsi tokius. Jeigu nori daryti geriau, kitaip, privalai pažvelti kitur, plačiau.“- teigia vyndarys. Panašu, kad ilgametis inžinieriaus darbas išvystė Fernando kritišką mąstymą, poreikį tobulumui ir nuolatinei evoliucijai. Bodegas Frontonio įsikūrę Aragon regione, kuris aprėpia tokias apeliacijas kaip Valdejalon, Campo de Borja, Calatayud ir Somontano. Daug kam jos yra mažai girdėtos, tačiau manoma, kad būtent iš šių vietovių yra kilusi Garnacha veislė (prancūzijoje vadinama Grenache). Todėl nenuostabu, jog minėtose apeliacijose galime rasti daug senų Garnacha vynmedžių. Fernando Morra inicijavo Mondo Garnacha vyndarių grupės atsiradimą, kurios siekis yra išsaugoti ir puoselėti senuosius vynmedžius, išreiškiant geriausias Garnacha vynų savybes. Valdejalon IGP apeliacijoje seniausi išlikę vynmedžiai yra pasodinti dar 1890-aisiais! Luis Gutierrez (portalo Robert Parker apžvalgininkas), apžvelgdamas Garnacha vynus iš Aragon, Navarra ir keleto kitų vietovių apie Frontonio vyninę parašė paprastai ir nedviprasmiškai: „šįkart, Frontonio vynai yra tie, kurie rodo ženkliausią progresą lyginant su praėjusiais derliais. Kiekvienais metais vynas vis geresnis už praėjusius“. Paprastai tai reiškia, jog kritikai rekomenduoja įsigyti jos vynų, nes tiki vyndario potencialu ir tai, kad vyno kainos augs, kai vyninė išgarsės.