Raudonasis sausas
Šis Syrah cuvée yra iš trijų dirvožemių mišinio: l'Ermite, Le Sabot ir prestižinės les Bessards vietovės. Kaip ir visi Maison vynai, Marquise de la Tourette yra kruopščiai prižiūrimas: derlius nuimamas rankomis, renkamas iš kiekvieno terroir, vynas ilgai brandinamas statinėse (14-16 mėn.) Nuo vienerių iki trejų metų ąžuole. Šis cuvée pasižymi galingu ir intensyviu prinokusių juodųjų vaisių (juodųjų serbentų, mėlynių) aromatu, kurį papildo subtilios prieskonių ir vanilės natos. Skonyje ryški kreminė tekstūra, ją papildo trumų bei subtilūs minerališkumo akcentai, bei puikios koncentracijos vaisiškumas.
Tiekti 16-18°C prie troškintos ėrienos, raudonos mėsos maltinių arba triušienos.
Pasislėpęs pačioje Châteauneuf-du-Pape širdyje, toli nuo garsiųjų regiono vynuogynų, įsikūręs Château Rayas, kurio vardą vyno mėgėjai taria su pagarba, šis ūkis spindi išskirtinumu. Skirtingai nuo galingų, saulės nutviekstų kaimynų, „Rayas“ gamina vynus pasižyminčius gniaužiančiu subtilumu, tyrumu ir ilgaamžiškumu.
Kuo Rayas toks unikalus? Pirma – išskirtinis jo terroir. Didžiąją Châteauneuf-du-Pape dalį apibūdina dideli, karštį sulaikantys akmenys, o Rayas auga smulkaus smėlio dirvožemyje, todėl jo vynai elegancijos atžvilgiu labiau primena Burgundiją nei Roną. Antra – ūkiui būdingas nepajudinamas tradicijų laikymasis. Mįslingojo Emmanuelio Reynaud vadovaujamame ūkyje taikomi senoviniai metodai – ilgas brandinimas senovinėse statinėse ir minimalus įsikišimas.
Vyno širdį sudaro Rayas Rouge – 100% Grenache šedevras, kuris prieštarauja nuomonei, kad Châteauneuf-du-Pape vynai turi būti taniniški ir ar net gyvuliški. Vietoj to, jis subtiliai kvepia, yra šilkinis ir užburiančiai kompleksiškas, išsiskleidžiantis per dešimtmečius. Retas Rayas Blanc – Clairette ir Grenache Blanc mišinys – taip pat užburia sodo vaisių, prieskonių ir mineralų sluoksniais.
Dėl ribotos gamybos apimties ir beveik mitinės reputacijos „Château Rayas“ išlieka vienu iš labiausiai ieškomų vynų pasaulyje – neįtikėtinas, viliojantis ir vertas legendos.