Raudonasis sausas
Vynas didingas, rafinuotas, nokus, išraiškingas, bet santūresnis, nepasižymi "geležiniu kumščiu aksominėje pirštinėje". Burnoje apvalus ir glotnus, aštrus, sultingas ir aromatingas. Nerūkyto cigaro, juodųjų uogų, šokolado, grybų aromatų. Tvirtų, bet šilkinių taninų, grūdėtos tekstūros, minerališkas.
Tiekti 16 - 18 °C prie keptos ėriuko kojos su bulvių putėsiais, veršienos troškinio (Blanquette de veau), žvėrienos kepsnių, brandinto Grueyere.
The 2012 Latour is a blend of 90.2% Cabernet Sauvignon, 9.6% Merlot and 0.2% Petit Verdot. Medium to deep garnet colored, the nose slowly, measuredly emerges with notions of preserved Morello cherries, baked blackcurrants and blackberry compote, giving way to nuances of pencil shavings, unsmoked cigars, Chinese five spice and sandalwood plus ever so subtle hints of cardamom and eucalyptus. Medium-bodied, the palate delivers mouth-coating black and red fruit preserves with a firm, grainy-textured frame and fantastic freshness, finishing with a veritable firework display of lingering spices and minerals. This is a more restrained, relatively elegant vintage of Latour that may not have that “iron fist in a velvet glove” power of the greatest vintages but nonetheless struts its superior terroir and behind-the-scenes savoir faire with impressive panache. It is drinking nicely now with suitably rounded-off, approachable tannins, and the tertiary characters are just beginning to bring some more cerebral elements into the compote of temptingly primary black fruits. But, if you’re looking to drink it in full, flamboyant swing, give it another 5-10 years in bottle and drink it over the next 20-25 years+.
Lots of tobacco, berry and chocolate character with hints of mushrooms follows through to a medium body, firm and silky tannins and a juicy finish.
Château Latour - vienas iš penkių Medoko ūkių, jau šimtą metų pasižymintis itin pastovia nepriekaištinga kokybe. Premier Grand Cru Classe ūkis yra įsikūręs Pauillac apeliacijoje ir jam priklauso 78 ha vynuogynų, apsodintų Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc ir Petit Verdot vynuogėmis. Château Latour vynas paprastai pasižymi svariu, galingu, taninišku, nepaprastai švariu ir kompleksišku stiliumi. Aromate dominuoja juodų serbentų, žemės, trumų, prieskonių ir tabako kvapai. Geriausių derliaus metų vynams reikia kelių dešimtmečių, kad pasiektų kokybės piką.