Putojantis sausas
"Maždaug prieš 130 metų mūsų prosenelis Pau Batlle pajuto unikalų Xarel·lo vynų gyvybingumą. Po septyniasdešimties metų Josepas Lluísas ir Bartomeu Gramona patvirtino mūsų putojančių vynų, pagamintų iš šios veislės, ilgą brandumą potencialą.
Savo šeimoje mes visada tikėjome – priešingai nusistovėjusiai paradigmai, kad putojantys vynai iš Penedeso turi būti jauni – kad putojančių vynų puikumą vienodai suteikia mūsų kraštovaizdis – žemė, klimatas, žmogus – ir ilgas brandinimas.
Su iliuzija gilinti šį paradigmos poslinkį, 1999 m. Jaume ir Xavier Gramona ėmėsi idėjos ilginti brandinimą į iki tol nežinomų kraštutinumų. Taip gimė Enoteca Gramona – pirmasis putojantis vynas, kuriam lemta pranokti 10 metų anksčiau pasiektą Celler Batlle.
Gamindami Enoteca dar kartą patvirtinome savo mokymąsi: pailginus butelių poilsio laiką, vynas įgauna išraiškingumo ir išlaiko pagirtiną šviežumą, sukeldamas gilesnius ir sudėtingesnius pojūčius.
Šiandien galime nuolankiai pasakyti, kad Enoteca Gramona yra kelio, kurį daugiau nei prieš šimtmetį pradėjo mūsų prosenelis, kulminacija ir iki šiol geriausias mūsų vyndarių darbas."
Enoteca senėjimo ritmas paprastai viršija 12 metų, todėl siūloma mėgautis tais, kurie turi 14, 15,... ir iki 20 metų amžiaus. Kiekvienas butelis tarsi asmenybė, talpinanti savyje tvirtą charakterį bei išsilavinimą, kurį įgijo per 12 metų ilsėdamasis butelyje. Vyno grynumas ir gaivumas kontrastuoja su skrudintomis ir kreminėmis senėjimo natomis, todėl šis putojantis vynas yra kupinas spalvingų niuansų.
Patiekite 8-10 °C kaip aperityvą, su vėžiagyviais, lengvais užkandžiais, žuvimi.
Colour: bright golden. Nose: fine lees, dry nuts, fragrant herbs, complex. Palate: powerful, flavourful, good acidity, fine bead, fine bitter notes, long, creamy.
"Gramona" vynuogynai auga Penedese. Vynai gaminami tradiciniu metodu, o brandinami nuo 18 mėn. iki dvylika metų. Šis periodas yra daugiau nei dvigubai ilgesnis nei nustatyta kavos gaminimo reglamente. Naudojamos ne tik tradicinės kavos vynuogės, bet įdedama ir dalis 'Chardonnay', o tai nebūdinga ispaniškam putojančiam vynui. "Gramona" kava: juntami riešutų, kepinių ir autolizės aromatai, rūgštis ir mažai natūralaus cukraus.
1945 m. buvo naujos Gramonos eros pradžia, kuriai vadovavo Bartomeu ir Josep Lluis, „sunkiai dirbanti“ karta. Jie buvo ilgai brandintų putojančių vynų vizionieriai ir pionieriai. Pirmasis Gramona III Lustros buvo sukurtas 1951 m., siekiant pradėti naują ilgai brandintų putojančių vynų erą (jis buvo išleistas į rinką 1961 m.). Iki pat XX amžiaus pabaigos abu broliai vadovavo mažai vyno daryklai, labai vertinamai dėl vynų kokybės.
Šios kartos siela Josep Lluís Gramona kiekvieną dieną lankosi vyninėje, dalijasi savo išmintimi ir meile vynuogininkystei su savo vaikais ir anūkais.
Po daugelio metų nusivylimo ir kovos, kad pagerintų Cava reputaciją, 2019 m. Gramona pasitraukė iš DO ir tapo Corpinnat asociacijos steigėjais. Corpinnat yra aukščiausios kokybės ispaniškų putojančių vynų, gaminamų Penedès regione, Katalonijoje, Ispanijoje, kilmės nuoroda.
2021 m. buvo pažymėtas pirmasis Gramonų šeimos šimtmetis kaip putojančio vyno gamintojams ir 140 metų, kaip vynuogių augintojams, jubiliejus.
Šiandien Gramona vyno istoriją pasakoja penktoji ir šeštoji šeimos kartos, vadovaujamos Jaume, Roc ir Leonard Gramona, kurios moto: dirbdami su savo vynmedžiais ir dirvožemiais gerbiame tikėjimą mėnulio ir visatos įtaka. Mes visada žinome, kad gamta daro tiesioginę ir didelę įtaką mūsų vynuogynams, todėl mūsų pareiga išmokti ją interpretuoti.