Alaus spiritas "Iš statinės".
Pakruojo dvaro spirito varykla pristatė jau antrąjį gėrimo serijos „Iš statinės“ leidimą. Šis gėrimas – tai svarstymai, kokie ąžuole brandinti gėrimai galėjo egzistuoti Lietuvoje, kurioje distiliuotų gėrimų tradicijos buvo pradėtos prieš daugiau nei 500 metų.
Alaus spiritas užgimsta pradėjus virti alų, kuris vėliau distiliuojamas. Verdamos kelios alaus rūšis iš Pilsner tipo bei durpėmis rūkyto salyklų. Brandinimui naudojoma 30 litrų kaukazietiško ąžuolo statinė ir 250 litrų statinė, kurioje prieš tai brendo stiprintas ispaniškas vynas, o vėliau dūminis viskis Caol Ila iš legendinės Škotijos salos, pavadintos Islay. Taip pat bradinimui naudojomas ir itin reta vyšnios medžio statinė.
Alaus distiliatas pasižymi lengvomis ąžuolo medienos natomis, džiovintų slyvų, figų, medaus korio ir vanilės aromatai. Skonis - salstelėjęs, alaus spirito ir šviežios slyvos skonis, aliejiškas, jaučiamas lengvas medienos karstelėjimas su pipirų užuominomis, vanilė. Poskonis - vidutinio ilgumo, su lengvu medienos ir abrikosų kauliuko poskoniu.
Laikymo sąlygos: nuo 10°C iki 25°C, laikymo metu gali atsirasti natūralių nuosėdų.
Pirmoji craft stipriųjų gėrimų darykla gimė vietoje, kur gėrimai pradėti gaminti dar XVIII amžiuje. Pakruojo dvare veikė ligoninė, vaistinė ir "apotiekoriaus" įkurta spirito varykla. Čia sukurtų receptūrų antpilai ir tinktūros buvo naudojami dvare, bei plačiai parduodami visame krašte. Būtent čia sugrąžinome ir naujam gyvenimui prikėlėme senovinius, varinius bei malkomis kūrenamus distiliavimo indus. O juos užkūrus - verčiame naują stipriųjų gėrimų gamybos puslapį Lietuvos istorijoje.