Baltasis sausas
Šis gaivus baltasis burgundiškas vynas, „Hautes Côtes de Beaune Blanc“, yra puikus „Chardonnay“ vynuogės ir François Mikulski vyndarystės filosofijos atspindys.
Vynas pasižymi pavasarišku baltųjų gėlių ir akacijų aromatu, su Mikulski vynui būdingais mineralų ir dūmų kvapų akcentais. Burnoje vynas yra šilkinis, švelnus, atsiskleidžia apelsinų ir abrikosų natos. Poskonyje išryškėja subtilus kartumas ir kardamono skonis, suteikiantis intriguojančių niuansų.
Vynas daromas gaminamas iš daugiau nei 50 metų senumo ‘Chardonnay’ vynmedžių uogų, kruopščiai auginamų pagal ekologinius standartus dviejuose vynuogynuose: didžioji dalis (du trečdaliai tūrio) atkeliauja iš vynuogyno netoli Nolay, o likęs trečdalis – iš Meloisey. Abiejų vietovių dirvožemis yra molio ir kalkakmenio, suteikiantis vynui minerališkumo akcentų.
Fermentacija vyksta su vietinėmis mielėmis, leidžiančiomis išsiskleisti natūraliam vynuogės ir terroir charakteriui. Šis elegantiškas „Chardonnay“ vynas brandinamas statinėse, kuriose yra 17 % naujo ąžuolo.
Tiekti 10-12° C prie omarų, krabų, šukučių, rizoto su jūros gėrybėmis arba ant griliaus skrudintos vištienos.
Vyninei „François Mikulski“ vadovaujantis išeivio iš Lenkijos sūnus François savo neįprastą regionui pavardę pavertė pranašumu. Jo gaminamas vynas išsiskiria ne tik skoniu, bet ir išvaizda – ant paprasto vienspalvio butelio baltais dažais tarsi kreida teužrašytas vyndario vardas, pavardė bei vynuogynas. Kadangi šeimos vyninė įsikūrusi Merso (Meursault) apylinkėse, tai ir specializuojasi daugiausia šio kaimelio pavadinimą turinčio ryškaus skonio baltojo vyno gamyboje.
Vyno stilius
François Mikulski, siekdamas išsaugoti auginimo vietai ir vynuogių veislei būdingas savybes, naudoja ekologinės vyndarystės būdus. Jo vynas yra ekspresyvus, išskirtinio balanso, malonus tiek šviežias, tiek subrendęs.
Prestižiniai vynuogynai
Šiuo metu šeima valdo 9 hektarus vynuogynų, iš kurių trys ketvirtadaliai skirti baltųjų vynuogių veislėms. Likę kiek daugiau nei 2 hektarai užsodinti ‘Pinot Noir‘ vynuogėmis. Tarp jų išsiskiria ir mažiau garsūs, tačiau savitomis charakteristikomis pasižymintys Chassagne, Meursault ir Pommard vynuogynai.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Po itin atidžios kekių atrankos skinant derlių, vynuogės atskiriamos nuo kotelių ir pneumatiniu presu švelniai išspaudžiamos. Fermentacijai naudojamos natūralios mielės.
Brandinimas statinėse trunka 10–12 mėnesių. Kad ąžuolas neužgožtų vynuogynui būdingo skonio, François naudoja ne daugiau kaip 20 proc. naujų statinių.