Paskutinė galimybė įsigyti 100 balų įvertintą „Sassicaia 2016“
Paskelbta: 2019-07-01
Tradiciškai vasaros pirmoje pusėje pradedame vieną laukiamiausių išankstinės prekybos kampanijų – vyninės „Tenuta San Guido“ ir jų svarbiausio vyno „Sassicaia 2016“, kurį lydi „Guidalberto 2017“ ir „Le Difese 2017“.
2015 metų „Sassicaia“ vynas buvo be galo sėkmingas: itin aukšti kritikų balai ir didelis investicinis potencialas (vidutinė rinkos kaina šiuo metu siekia ~275 EUR, VK en primeur kampanijos metu – 135 EUR), vieno kito kritiko vertintas, kaip arčiausiai šlovingo 1985 metų derliaus (kurį Robertas Parkeris paragavęs pasakė, kad „šis vynas turbūt yra geriausias ragautas vynas per jo 32 metų karjerą), o „Wine Spectator“ įvardytas kaip geriausias 2018 metų vynas savo Geriausių vynų šimtuko sąraše.
2016 metų „Sassicaia“ pasiekė dar didesnių aukštumų: „Wine Advocate“ kritikė ir Roberto Parkerio įpėdinė Italijos vynui Monica Larner šį vyną įvertino kaip tobulą – 100 balų iš 100. „2016 metų „Sassicaia“ prilygsta legendiniam 1985 metų derliaus vynui ir aukščiausiai užkelia kartelę Italijos vynui.“. Neatsilieka ir kiti kritikai, 2016-ųjų vyną įvertinę geriau nei 2015-ųjų. Jų nuomone, vynas turįs potencialo ateityje prilygti 1985-ųjų metų derliaus vynui.
2016 metų „Sassicaia“ (85 % 'Cabernet Sauvignon', 15 % 'Cabernet Franc') apibūdinamas kaip itin ryškus ir preciziškas vynas, gaivesnis nei 2015-ųjų, kurio rūgštis užtikrina ilgą ir evoliucionuojantį galingą poskonį, o taninai tobulai dera su sodriu vaisiškumu.
Tokia kritikų reakcija, 2015 metų vyno sėkmė ir 10 proc. mažiau nei įprastai padaryto vyno lėmė ir aukštesnes kainas. Tačiau net ir brangesnė „Sassicaia 2016“ vertinama kaip labai sėkminga investicija, kuri gali prilygti ir aplenkti 1985 metų kainas (šiuo metu 1985 metų „Sassicaia“ rinkos kaina ~ 2500 EUR). Drauge tai neginčijamai išskirtinių organoleptinių savybių vynas, suteiksiantis daug įspūdžių, o jo kaina vis dar gerokai žemesnė nei geriausių Burgundijos, Bordo, Napos slėnio ir net Italijos vyno „žvaigdžių“.
2017-ųjų „Guidalberto“ ir „Le Difese“
2017 metais vynuogių sirpimo sezonas buvo itin karštas, o jį sušvelnino rugpjūčio antroje pusėje ir rugsėjį atslinkusi vėsuma nuo jūros, kuri leido išlaikyti gaivumą, sodrų vaisių aromatą ir sunokinti taninus. Taigi „Guidalberto 2017“ ir „Le Difese 2017“ vynai bus gana malonūs gerti vos atvykę, tačiau per keletą metų jie įgaus daugiau kompleksiškumo ir gelmės. Taigi „Guidalberto 2017“ (60 % 'Cabernet Sauvignon', 40 % 'Merlot') išskiriamas kaip puikios vertės vynas, o „Le Difese 2017“ (70 % 'Cabernet Sauvignon', 30 % 'Sangiovese') – kaip puikus kasdienis vynas.
Pasiūlymas galioja iki liepos 4 d. su išankstiniu apmokėjimu.
Vyno pristatymas – liepos mėn. viduryje.
Tenuta San Guido
Nuo 1948 metų ėmė gaminti vyną „Sassicaia“ iš 'Cabernet Sauvignon' ir 'Cabernet Franc' vynuogių tik savo ūkio reikmėms, tačiau pastebėję puikų vyno „Maremma“ (Toskana) potencialą nuo 1968 metų derliaus išleido „Sassicaia“ į rinką. Vynas buvo sutiktas kaip Bordo Premier Cru ir nuo jo atsirado supertoskaniečiai. Šiuo metu „Sassicaia“ yra vienas iš nedaugelio stabilių investicinių vynų, vienintelis Italijoje turintis atskiram ūkiui suteiktą DOC vyno kategoriją.
Nuo 2000 metų derliaus vyninė išleido antrąjį vyną „Guidalberto“, kuriame susilieja 'Cabernet Sauvignon' ir 'Merlot' vynuogės, ir šis vynas subręsta ankščiau nei „Sassicaia“.
O nuo 2002 metų derliaus į rinką išleidžiamas trečiasis vynas „Le Difese“, užbaigiantis vyninės asortimentą. Jis skirtas gerti jaunas, tačiau turintys kantrybės irgi nenusivilia. Šis vynas pagamintas iš 'Cabernet Sauvignon' ir tradicinių Toskanos regiono vynuogių 'Sangiovese'.
Robert Parker‘s Wine Advocate (Monica Larner) vyno vertinimai
Sassicaia 2016 – 100/100
Geriausias – 2021–2050 m.
The 2016 Sassicaia is a wine of soaring achievement. I tasted this wine several times during the course of its creation in both barrel and bottle, and the highly deserved 100-point score you see here was enthusiastically assigned at the conclusion of a mini vertical in which I tasted and compared the 2016 vintage against 2015 (which I scored 97 points). It makes perfect sense to present these two excellent vintages in back-to-back comparison fashion because they are two of the best to emerge from Bolgheri, and indeed Tenuta San Guido, in recent memory. These are very similar vintages with long, hot summer months that fueled a long growing season. There was a bit more rain in 2016, and in analytical terms this vintage has a tad more acidity. However, the results in the glass are extraordinarily different. The 2015 vintage is exuberant, round, succulent and immediate, whereas the 2016 vintage shows pinpoint sharpness and precision (with similar grit and texture at the back). That acidity will carry it long into the future as the wine completes its slow evolutionary course. This wine is chiseled and sharp with blackberry, ripe cherry, grilled herb and barbecue spice. The aromas flow from the glass in a continuous stream and are all marked by radiant intensity. The mouthfeel is long and powerful. The crisp linearity of the wine's tannic backbone is perfectly measured to the volume and depth of the fruit flavors. To my mind, the 2016 Sassicaia stands tall next to the epic 1985 vintage that set the ultimate benchmark for vino italiano.
Guidalberto 2017 – 92+/100
Geriausias – 2019–2028
A blend of mostly Cabernet Sauvignon and Merlot, the 2017 Guidalberto appeals to the more informal side of sophisticated drinking. By that I mean it makes a great choice at lunch or for family dinners. Despite the accessibility and dense concentration of the fruit, especially evident in a warm vintage such as this, the wine's pedigree is evident in terms of the careful management of the structure and acidity. Once open, the wine shows the dark fruit and exuberance of this hot vintage in Tuscany.