Provanso terroir ir rožinio vyno stiliai
Paskelbta: 2020-08-03
Statistika rodo, kad prancūzai – didžiausi rožinio vyno gamintojai ir vartotojai. O Provansas – rožinio vyno karalius: jo plotas sudaro vos 4,6 proc. rožinio vyno gamybos ploto pasaulyje, o padaryti geba 12,5 proc. (aštuntadalį!) visos apyvartos. Pasigilinkime, kaip gimsta skirtingi Provanso rožinio vyno stiliai.
Žiupsnelis rožinės statistikos
2018 m. pasaulyje buvo pagaminta 2,56 mlrd. litrų rožinio vyno. Tai sudarė 11,2 proc. pasaulinės neputojančio vyno gamybos (tiek daug anksčiau niekada nebuvo pagaminta). Daugiausia rožinio pagamino ir išgėrė prancūzai – 0,75 mlrd. litrų ir 0,87 mlrd litrų. Taigi, prancūzai suvartojo trečdalį pasaulio rožinio vyno. Sparčiausiai vartojimas augo JAV – 43 proc. per metus. Šioje šalyje išgeriamas kas penktas pasaulio rožinio vyno butelis. Įdomu, kad Ispanijoje per dešimtmetį vartojimas sumažėjo 70 proc., nors ši šalis tebėra trečia pagal svarbą gamintoja. Kartu su Prancūzija ir JAV ji padaro 64 proc. pasaulio rožinio vyno. Kadangi ispanai daug gamina ir mažai vartoja, jie yra didžiausi kiekybiniai eksportuotojai – 39 proc. viso pasaulio eksporto, tačiau tai sudaro vos 18 proc. globalios eksporto vertės 2018 m. O štai Prancūzija su 15 proc. pasaulinio eksporto kiekio sudaro 32 proc. pasaulinio eksporto rinkos. Vadinasi, Ispanijos eksportuojamas vynas beveik 5 kartus pigesnis nei prancūziškas. Dabar nesigilinsime į tokio reiškinio priežastis. Tačiau tikriausiai bus įdomu sužinoti, kad vienas prancūzas per metus išgeria daugiausia rožinio vyno – 16,2 l, urugvajietis – 9,7 l, belgas – 5,6 l, šveicaras – 4,9 l, danas – 3,7 l. Ką žinome apie Lietuvą? Tik tiek, kad pagal pastarąją „Euromonitor“ surinktą statistiką, mūsų vyno rinka yra 25,2 mln. litrų, taigi apie 9 l žmogui. Kalbame apie visų rūšių vyną: baltąjį, raudonąjį ir rožinį. Su tokia statistika tarp lyderių nepateksime, nes geriausiu atveju rožinio vyno dalis bendrame vartojime bus mažiau nei litras žmogui per metus. Visgi tie, kas geria rožinį, bent jau restoranuose neretai renkasi Provanso vyną. Prekybos tinkluose tokio vyno pasiūla labai maža. Bet jei skaitote šį tekstą, tikėtina, kad kartais vyno nusiperkate ir specializuotose parduotuvėse. Vien „Vyno klubo“ lentynose šiuo metu rasite bent 7 skirtingus Provanso rožinius. O jau rugpjūčio 10 dieną jų bus 12. Todėl verta pasigilinti į šio vyno įvairovės priežastis.
Kiek apeliacijų, tiek motyvų paragauti
Provansas ne veltui padalintas į 9 AOP apeliacijas: Côtes de Provence, Coteaux d'Aix-en-Provence ir Coteaux Varois en Provence yra trys didžiausios, o Les Baux-de-Provence, Pierrevert, Bandol, Cassis, Bellet ir Palette – mažesnės.
Côtes de Provence AOC yra 4 teritorijos, kurios dėl savo išskirtinio vyno stiliaus turi teisę pridėti savo pavadinimą prie Côtes de Provence AOC: Frežiusas (Fréjus), La Londas (La Londe), Pjerfo (Pierrefeu) ir Sen Viktuaras (Sainte-Victoire). Sen Viktuaro kalkingos dirvos juosia to paties pavadinimo kalną, kurį mėgo tapyti Sezanas. La Londo dirvožemyje esantis kvarcas lemia, kad vynas yra ne toks rūgštus ir kiek svaresnis. Frežiuso vulkaninis dirvožemis tobulai tinka retai kitur auginamai ‘Tibouron‘ vynuogių veislei (priminsime, kad dažniausiai rožinis Provanso vynas daromas iš raudonųjų ‘Cinsault‘, ‘Mourvedre‘, ‘Grenache‘ ir ‘Syrah‘, kartais pridedant baltųjų ‘Rolle‘). Pjerfo dirvoje yra skalūno, čia veši prieskoninės žolelės ir krūmokšniai, kurių skonį galima pajusti ir vyne. Beje, rozmarinai, kadagiai, čiobreliai, levandos, kartu vadinami Garrigue (kai auga ant kalkakmenio) arba Maquis (kai dirva skalūninė).
Coteaux Varois de Provence AOC yra kiek giliau kalnuose, vynuogės čia noksta lėčiau, taigi vynas neretai yra gaivesnis, struktūriškesnis ir kvapnesnis.
Ne visos Provanso apeliacijos garsėja rožiniu vynu. Prancūzai negali sau leisti nedaryti raudonojo ar baltojo vyno, jei terroir jam tinka geriau nei rožiniam. Todėl Beletas (Bellet) garsėja savo baltuoju „Rolle“ („Vermentino“). Pajūryje įsikūręs Kasisas (Cassis) garsėja tobulai žuvienei (bouillabaise) tinkančiu baltuoju iš ‘Clairette‘, ‘Marsanne‘, ‘Ugni Blanc‘, ‘Sauvignon Blanc‘. Bandolyje daromas legendinis raudonasis iš ‘Mourvedre‘. Panašiai specializuojasi vos 100 ha dydžio Paletas (Pallette) su molingo kalkakmenio dirvožemiu. Palete ir Bandolyje daromas rožinis vynas yra sodresnės spalvos, intensyvesnio skonio, turintis daugiau taninų. Įdomu, kad karštoji Baux-de-Provence buvo pirmoji AOP Prancūzijoje, įvedusi reikalavimą auginti vynuoges biodinamiškai. Coteaux de Pierrevert AOC vynai lengvi dėl šiauriausios padėties Provanse.
Kiekvienas vyndarys daro bent kelių kokybės lygių vyną. Pats geriausias gimsta lėtai, iš mažai derlingų vynuogynų, augančių geriausiose dirvose. Todėl galima mėgautis labiau koncentruotu, minerališku, sudėtingesnio skonio vynu, kuris kartais pabrandinamas ir ąžuolo statinėse.
- Prancūzija
- Provansas/Côtes de Provance AOC
-
- Cabernet Sauvignon - 7%
- Carignan - 1%
- Cinsault - 30%
- 1,5
Rožinis sausas
You Are Maur Rose Var IGP 2019
- Prancūzija
- Provansas/Côtes de Provance AOC
-
- Carignan - 5%
- Cinsault - 50%
- Grenache - 25%
- 0,75