Raudonasis sausas
Vynas pagamintas iš Saperavi vynuogių, užaugusių Vazisubani apeliacijoje Kachetijos regione. Saperavi yra pagrindinė raudonoji vynuogė Kachetijoje. Tai pasaulyje reta “teinturier” tipo vynuogė, kurios sultys yra raudonos, o vynai pasižymi ypač intensyvia, tamsia spalva.
Vazisubani apeliacija išsiskiria ypač aukštos kokybės raudonaisiais vynais dėka vyraujančio “terroir” -po humusingu viršutiniu sluoksniu guli sąnašiniai kalkakmenio, baltojo molio, juodojo skalūno klodai. Klimatas kontinentinis, santykinai šiltas. Vynuogynai yra maždaug 550 metrų aukšyje. Giorgi Solomnišvili priklausantis vynuogynas yra 25 metų amžiaus, 450 mvjl aukštyje.
Kodėl # 22? Vynas skirtas Tėvo, kuris pradėjo namo, kurio numeris buvo 22, statybas, bet tragiškai susiklosčius aplinkybėms, jų nebaigė. Užaugęs Giorgi baigė statyti namą, o tapęs išsilavinusiu vyndariu savo gamintą vyną pavadino tėvo garbei. Tai, kas vyno etiketėje mums atrodo skaičius, kartvališkai yra žodis “mama”, reiškiantis Tėvas.
2017 metai buvo nuosaikiai sausi, subalansuoti, rugsėjo mėnesį nelijo. Vynuogės nuskintos rugsėjo gale ir tą pačią dieną atskirtos nuo šakelių, sutraiškytos ir supiltos į kvevrius - molio amforas, įkastas į žemę.
Spontaninė fermentacija truko 3 savaites, po kurių vynas buvo maceruojamas kvevryje dar 3 savaites. Laisvai tekantis vynas perpiltas į plieno talpas, kuriose vyko malolaktinė fermentacija ir tuomet 8 mėnesius brandintas vidutinio skrudinimo prancūziškose statinėse.
Vynas pasižymi vyšnių, gervuogių, slyvų bei juodųjų pipirų aromatais. Vynas pilno kūno, apvalių taninų, ilgo poskonio.
Rekomenduojama tiekti 14-16°C temperatūros. Puikiai derės prie makaronų su trumais, antienos patiekalų, kietųjų sūrių.
Vyndarys – Giorgi Solomnišvili. Vyninė įsikūrusi Telavi miestelyje. Giorgi priklauso Sakartvelo vyndarių elitui. Tbilisio Žemdirbystės universiteto vyndarystės doktorantas, dirbęs vyriausiuoju vyndariu geriausioje komercinėje vyno gamykloje, dabar gaminantis vyną iš savo vynuogynuose užaugintų uogų.