1–10 iš 10
Sakartveliškas vynas, turintis gilių istorinių šaknų, išsiskiria unikaliu charakteriu ir kokybe. Sakartvelas yra laikomas viena iš seniausių vyndarystės šalių pasaulyje, kurioje vyno gamybos tradicijos siekia daugiau nei 8000 metų. Šioje šalyje, kurioje susipina senovinė kultūra ir moderni vyndarystė, auga daugybė vietinių vynuogių veislių, kurios nėra aptinkamos niekur kitur.
Skaityti daugiauRaudonasis p. saldus
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Oranžinis sausas
Baltasis sausas
Raudonasis sausas
Oranžinis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis p. saldus
Sakartveliškas vynas, turintis gilių istorinių šaknų, išsiskiria unikaliu charakteriu ir kokybe. Sakartvelas yra laikomas viena iš seniausių vyndarystės šalių pasaulyje, kurioje vyno gamybos tradicijos siekia daugiau nei 8000 metų. Šioje šalyje, kurioje susipina senovinė kultūra ir moderni vyndarystė, auga daugybė vietinių vynuogių veislių, kurios nėra aptinkamos niekur kitur.
Sakartvelo vyno gamybos regionai
Kachetija – tai pagrindinis ir svarbiausias Sakartvelo vyno regionas, esantis rytinėje šalies dalyje. Šis regionas yra garsus dėl savo derlingų dirvožemių ir švelnaus klimato, kuris idealiai tinka vynuogių auginimui. Kachetijoje gaminami įvairūs vynai, tarp jų ir garsieji oranžiniai vynai, kurie fermentuojami kartu su žievelėmis tradicinėse molinėse talpose, vadinamose 'kvevri'. Oranžiniai vynai, gaminami iš tokių veislių kaip ‘Mtsvane’ ir ‘Rkatsiteli’, pasižymi intensyviu aromatu ir kompleksišku skoniu.
Racha-Lečchumi – vakarinis Sakartvelo regionas, kurio kalnuotas reljefas ir švelnus klimatas suteikia unikalių savybių čia gaminamiems vynams. Būtent šiame regione gaminamas garsusis 'Khvanchkara' vynas. Šis pusiau saldus raudonasis vynas, gaminamas iš ‘Aleksandrouli’ ir ‘Mujuretuli’ vynuogių veislių, yra žinomas dėl savo švelnumo, sodraus vaisių skonio ir subtilaus aromato.
Kartli – regionas, esantis centrinėje Sakartvelo dalyje, garsėja savo putojančiais vynais ir įvairiais baltaisiais bei raudonaisiais vynais. Šiame regione dažnai auginamos ‘Chinuri’ ir ‘Goruli Mtsvane’ vynuogių veislės, kurios naudojamos tiek ramiems, tiek putojantiems vynams gaminti.
Pagrindinės vynuogių veislės
‘Mtsvane’ – tai viena iš seniausių ir labiausiai vertinamų Sakartvelo vynuogių veislių. Iš šių žaliųjų vynuogių gaminamas gaivus ir aromatingas baltasis vynas, pasižymintis citrusinių vaisių, žaliųjų obuolių ir gėlių aromatais.
‘Saperavi’ – viena iš pagrindinių raudonųjų vynuogių veislių Sakartvele. Iš šių vynuogių gaminami intensyvūs, taniniški raudonieji vynai su juodųjų uogų, slyvų ir prieskonių aromatais. ‘Saperavi’ vynai puikiai bręsta ir ilgainiui tampa dar kompleksiškesni.
‘Kisi’ – dar viena žinoma baltoji vynuogių veislė, dažnai naudojama oranžinių vynų gamybai. Iš ‘Kisi’ vynuogių gaunami sodrūs, kompleksiški vynai su medaus, riešutų ir džiovintų vaisių natomis.
‘Aleksandrouli’ ir ‘Mujuretuli’ – šios raudonųjų vynuogių veislės naudojamos garsiojo „Khvanchkara“ vyno gamybai. Šis pusiau saldus vynas pasižymi subtiliu skoniu, kuriame dominuoja raudonosios uogos, vyšnios ir prieskoniai.
Sakartvelo vynas yra ne tik gėrimas, bet ir svarbi šalies kultūros dalis, kurios tradicijos ir meistriškumas yra perduodami iš kartos į kartą.