Likerinis šeris
Palo Cortado, dažnai vadovėliuose aprašomas kaip "sunkiausiai nupasakojamas" stilius, yra pakibęs tarp Amontillado ir Oloroso. Oficialiuose taisyklėse apibūdinamas kaip: "šis vynas privalo turėti Amontillado cheresui būdingus aromatus ir Oloroso skonines savybes", o trumpai: Amontillado nosyje ir Oloroso burnoje. Vynas gaminamas Solera metodu, o vidutinis brandinimo solera sistemoje laikas: 25 metai.
Išvaizda: seno aukso spalvos su gintaro krašteliu.
Aromatai: vidutinio intensyvumo, karamelizuotų vaisių, saldžių prieskonių, vanilės, apelsino žievelės, lako natos.
Struktūra: intensyvaus skonio, sausasis. Vidutinio ilgumo poskonio.
Tiekti atvėsintą 7-9 laipsnių Celsijaus, kaip aperityvą arba prie alyvuogių, sūrių migdolų, gaspačio sriubos, sūrių, vytinto kumpio, arba netgi su šparagais arba artišokais.
Colour: old gold, amber rim. Nose: elegant, balanced, candied, fruit, sweet spices, varnish. Palate: rich, flavourful, dry, fine solera notes.
The NV Palo Cortado Viejo C.P. produced from Palomino from the Macharnudo Alto is feed with specific casks of Fino Inocente and Amontillado Tio Diego. It was traditionally aged in the Calle Ponce (Ponce Street), and if has kept the C.P. initials since then. It’s not age-certified, but the average age of the bottled wine is 25 years. The color is old gold or light amber, and the nose hints at a relatively old wine, with plenty of lactic notes, sweet vanilla, iodine, bitter oranges and spices. The palate is clean and delineated, subtle and on the elegant side of Palo Cortado, ending very dry.
Valdespino vyninės istorija yra be galo turtinga ir prasidėjo dar viduramžiais. Istoriniai šaltiniai byloja, jog vyninė su visa jai priklausančia žeme buvo padovanota, kaip padėkos ženklas už narsą žygiuose, vienam geriausių Karaliaus Alfonso X riterių - Don Alfonsui Valdespino. Nors Valdespino vyninės veikla užfiksuota 1430 m., tačiau teisėtai įmonė užregistruota tik 1875 m. Nuo to meto Valdespino cheresas buvo pripažintas ir vertinamas tiek vietinių gyventojų ir Ispanijos karališkųjų rūmų, tiek užsienio chereso mėgėjų, kurių tarpe - Švedijos karališkoji šeima. XX amžiaus pabaigoje vyninę įsigijo Grupo Estevez, priklausanti Jose Estevez, ispaniško brendžio ir chereso entuziastui. Estravez grupei priklauso daugiau nei 900 ha. vynuogynų Jerez apeliacijos zonoje, kurių tarpe yra vienas garsiausių 'Pago de Macharnudo' vynuogynas.