Putojantis sausas
2012 metai Šampanėje buvo sudėtingi ir kupini iššūkių. Nedidelis derlius sąlygojo aukštą lygį koncentruotų uogų, kurios nustebino nokiais, sirpiais ir subalansuotais skoniais.
Gaminamo tik geriausiais metais Louis Roederer prestige cuvee vyno gamybai naudojamos sveikos ir pilnai prinokusios Pinot Noir (60%) ir Chardonnay (40%) uogos iš grand cru augimviečių, esančių Montagne de Reims, Vallée de la Marne ir Côte des Blancs. Antrinės fermentacijos metu vynas brandinamas 6 metus, kartu su mielių nuosėdomis. Po desgoržo šampanas papildomai 8 mėn. brandinamas gamintojo rūsiuose.
Intensyvaus geltonio vynas kvepia cukruotų citrusų žievelėm, žiedadulkėm, kepintais lazdyno riešutais bei Madagaskaro vanile. Taurėje skleidžiasi šviežių kepinių bei dūmo aromatai, žymintys ilgą vyno brandinimą butelyje. Burnoje vynas energingas, koncentruotas, minerališkas. Vyno ataka galinga, tačiau deramai subalansuota su aksomine tekstūra, kuri primena apie sirpų 2012 pinot noir derlių.
Dozažas - 7,5 g/l
Aromas of clear honey, crisp green orchard fruit, white peach, pastry cream and dried white flowers introduce the 2012 Cristal, a full-bodied, concentrated and powerful wine that's built for the cellar. Broader, more textural and more muscular than the 2008 Cristal, with seemingly even greater reserves of structuring dry extract, the 2012 is incisive and searingly chalky. This is the first Cristal produced exclusively from organically farmed fruit, and it marks the opening of a new chapter for Louis Roderer. The blend is 60% Pinot Noir and 40% Chardonnay, vinified without malolactic fermentation and disgorged with 7.5 grams per liter dosage. Chef de Caves Jean-Baptiste Lecaillon has once again excelled himself.
Šampano namai „Louis Roederer“ daugybei vyno gerbėjų asocijuojasi su legendiniu „Cristal prestige cuvee“, 1876-aisiais sukurtu specialiai Rusijos carui Aleksandrui II. Tačiau ir be šio šampano „Louis Roederer“ namai yra nepriekaištingos reputacijos. Iki šių dienų įmonės vairas išliko šeimos rankose, o verslui vadovauja septintos kartos atstovas Fredericas Rouzaud, vienos žymiausių Šampanės moterų Camille Roederer anūkas. Šiuo metu "Louis Roederer" du trečdalius savo šampanų gamina tik iš nuosavuose vynuogynuose išaugintų vynuogių. Jiems priklauso 240 ha vynuogynų, kurių dauguma auga grand cru teritorijose, todėl net jų bazinis „Louis Roederer Brut Premier“ šampanas, pasižymi aristokratiška elegancija. Derliaus metais pažymėti šampanai net ir prastesniais metais stebina nepriekaištingu stiliumi, kompleksija ir ilgaamžiškumu.