Saldusis
2009 metai - legendiniai derliaus metai. Dėl itin palankių oro sąlygų ant uogų susiformavo ypač daug kilniojo puvinio (Botrytis Cinerea).
Ypač kruopščiai prižiūrimų vynuogynų nors ir mažas derlius yra renkamas atskirai. Tik prisirpusių vynuogių sultys yra fermentuotos su laukinėmis mielėmis. 42 mėn. trukęs vyno brandinimo procesas vyko vienerių metų senumo prancūziško ąžuolo statinėse.
Sodraus gelsvo atspalvio vynas intensyviai kvepia citrusais, egzotiniais vaisiais, sviestiniais kruasanais. Burnoje vynas sirpios, klampios tekstūros. Cukraus ir rūgšties kiekis yra puikiai subalansuotas.
The 2009 de Fargues seems to have gone into its shell since I last tasted it. It opens gradually with subtle notes of dried honey, lanolin, just a touch of chlorophyll and stem ginger. The palate is gorgeous: super fine tannins here, wonderful minerality and tension with a sense of everything being in its right place. It is not a powerful de Fargues – in fact, this is understated for the vintage. However, it will have great complexity and is worth cellaring for a couple of decades.
Pear pie and blanched almond on the nose. Full-bodied and medium sweet, with a subtle spice, honey and sliced apple character. Like sorbet.
Wonderful ultra-rich and caramelised aromas and texture, almost reminiscent here of the 2003 style, noble, very long, sugar being balanced by a nice and fruity acidity, impressive, as usual
Pale to medium gold in color, the 2009 de Fargues drifts effortlessly out of the glass with gorgeous honeysuckle, candied ginger, tropical fruit preserves and musk perfume scents followed by nuances of beeswax, chamomile tea and quince paste. Full-bodied, seductively rich and super sweet, the hedonistic layers are beautifully offset by wonderful freshness, finishing long and very layered. It possesses mature notions and yet still has bags of vibrant fruit, so loads of time ahead for this stunner. Drink now to 2045.
Lur Saluces šeimos istorija datuojama nuo 13a, bet vyniškame pasaulyje ji išties įkaista 1785 m., kai Louis Amédée de Lur-Saluces veda Françoise-Joséphine de Sauvage d'Yquem, kuri į santuoką, kaip dalį savo kraičio, atsineša prestižinį Yquem ūkį. Dvi įspūdingos šeimos, puikiai pažįstamos vyno pasauliui, sujungia savo jėgas. Lur-Saluces linija ūkininkauja, valdo ir eksploatuoja abu dvarus,esančius vienas šalia kito. (Château de Farques ir Château d’Yquem).
Tačiau po trijų bendro gyvenimo metų, nukritęs nuo arklio miršta Amédée , Françoise-Joséphine lieka viena su trimis vaikais. Ir tuomet ši moteris parodo didelį ryžtą ir įžvalgumą.Ji Yqueme pastato vyno rūsį, vynuogynuose pradeda taikyti nuoseklią vynuogių skynimo praktiką (renka tik tas vynuogės, kurias paveikė kilnusis puvinys,(Botrytis cineria), taip rizikuodama gerokai sumažinti derlių. Ši praktika ilgą laiką buvo laikoma paslaptyje, tačiau XVIII amžiaus pabaigoje ji tapo plačiai žinoma ir priimta. Galbūt tai buvo laimingas nelaimingas atsitiktinumas, bet kad ir kokia būtų tikroji istorija, tai, kad Lur-Saluces šeima buvo šio vyno regiono istorinio iškilimo šerdis, yra neabejotina. Puikios tekstūros ir neįtikėtinai ryškios rūgšties derinys vyne tapo ūkio ir regiono vizitine kortele. Sauterno saldieji vynai, tapo Prancūzijos lobiu.
Alexandre de Lur Saluces , kuris buvo vadinamas “Soterno snaiperiu” , 36 metus vadovavo Château d’Yquem , vieninteliam ūkiui 1855 m. klasifikuotam „Premier Cru Supérieur“ arba „First Growth Superior“. Jo vadovavimo laikotarpiu įvyksta esminis pokytis - dešimtojo dešimtmečio pabaigoje LVMH grupei parduodamas Château d'Yquem. Lur Saluces šeimai lieka Château de Fargues, prie kurio vairo, po tėvo Aleksandro mirties ( 2023m liepos 24d.) stoja sūnus Philippe'as de Lur-Saluces (16 karta), kurio pagrindinis tikslas yra senų šeimos tradicijų tęsimas: tai ekologinis ūkininkavimas, kruopšti derliaus priežiūra, kai kiekviena vynuogių kekė rūšiuojama tik rankomis. Šis intensyvus, skrupulingas procesas yra būtinas norint pagaminti pasaulinės klasės vyną, kuris savo kategorijoje turi nedaug konkurentų. Be to, Philippe'o misija yra parodyti vyno mėgėjams, kad Soterno saldieji vynai yra dinamiški ir puikiai dera su įvairiais patiekalais, ne tik su mėlynojo pelėsio sūriu ar obuolių pyragu. Jis siūlo juos derinti su austrėmis, keptomis dešrelėmis, tuno tartaru ar kepta vištiena su česnakais. Įspūdinga, gražiai restauruota Fargues pilis šiandien yra kultūrinių mainų vieta, kur žmonės ateina paragauti mažai žinomų derinių, kuriuos sukuria ūkio vynai su įstabiais geriausių Prancūzijos šefų paruoštais patiekalais.
Fargues šeima, dabar jau vaikų ir anūkų atkaklumo dėka ( kai kurie tai laiko beprotybe) lieka ištikima senąjam šeimos moto 'Noch' (liet. Vėl) ir tiki Sauterno vynų ateitimi. Laikas parodys, ar jie teisūs manydami, kad šis auksinis vynas yra subtilus civilizacijos ženklas.