Raudonasis sausas
Raudonasis vynas su balta siela - lengvas, kvapnus ir elegantiškas. Tai pirmasis vyninės "garažinis" vynas, pagamintas iš senų vynmedžių (60 metų), vietinių vynuogių veislių, augančių 700mvlj aukštyje. Fermentacija vykdyta cementinėse talpose, vėliau vynas 12 mėn. brandintas 300 ir 500 litrų senose statinėse. Energija ir sūrus šviežumas, taip vyną apibūdina patys vyndariai.
Patiekti 16-18 °C prie kiaulienos, veršienos troškinių su grybais, skrudinto aštunkojo, ilgesnio brandinimo Iberico kumpių, avies pieno brandesnių sūrių.
The light red 2021 Psicodélico was produced with a field blend of late-ripening local grape varieties, where at least 70% of the grapes are white (mostly Macabeo) and the rest an old field blend of seven or eight varieties like Provechón (Bobal), Robal, Cribatinaja and Garnacha that were all harvested and fermented together. It's from a plot called La Sotera, with many different expositions and altitudes, an impossible slope. It fermented with 100% full clusters and indigenous yeasts in concrete with a 70+-day maceration, and it matured in neutral 30- and 500-liter oak barrels for 12 months. It's pale and bright, with a very expressive nose of blue flowers and fruit, a little exotic/wild, different and very attractive. It has only 12.5% alcohol and more balance, freshness and acidity parameters than in previous vintages—a pH 3.26 and acidity of 6.2—with a sensation of citrus freshness, very tasty and with very fine tannins. Lots of complexity and nuance here. The vineyard is beautiful, and so is the wine. 2,166 bottles were filled in October 2022.
Bodegas Frontonio - gana naujas buvusio inžinieriaus, dabar jau vyno magistro (MW) projektas. Ar MW raidės prie vyndario yra pranašumas? Plačiąja komercine prasme – vargu. Tačiau išprususiam vartotojui tai gali sufleruoti keletą dalykų – Vyno Magistras daug geriau supranta rinkos skonį, geriausių pasaulio vynų kokybės lygį, tai kas svarbu nūdienos vartotojui. Taipogi yra linkęs į aukščiausius kokybės standartus, lygiuojasi į kokybės lyderius, o ne masinį skonį. Būtent dėl šios priežasties, Fernando Morra, turintis bekompromisį požiūrį ir aiškią viziją buvo didelis atradimas. Pats Fernando teigia, kad vyno studijos jam leido pažinti visą vyno pasaulį. Tai leido padaryti staigų kokybinį šuolį lyginant su regiono vyninėmis. „Jeigu ragauji ir pažįsti tik savo vietovės vynus, tai ir pats gaminsi tokius. Jeigu nori daryti geriau, kitaip, privalai pažvelti kitur, plačiau.“- teigia vyndarys. Panašu, kad ilgametis inžinieriaus darbas išvystė Fernando kritišką mąstymą, poreikį tobulumui ir nuolatinei evoliucijai. Bodegas Frontonio įsikūrę Aragon regione, kuris aprėpia tokias apeliacijas kaip Valdejalon, Campo de Borja, Calatayud ir Somontano. Daug kam jos yra mažai girdėtos, tačiau manoma, kad būtent iš šių vietovių yra kilusi Garnacha veislė (prancūzijoje vadinama Grenache). Todėl nenuostabu, jog minėtose apeliacijose galime rasti daug senų Garnacha vynmedžių. Fernando Morra inicijavo Mondo Garnacha vyndarių grupės atsiradimą, kurios siekis yra išsaugoti ir puoselėti senuosius vynmedžius, išreiškiant geriausias Garnacha vynų savybes. Valdejalon IGP apeliacijoje seniausi išlikę vynmedžiai yra pasodinti dar 1890-aisiais! Luis Gutierrez (portalo Robert Parker apžvalgininkas), apžvelgdamas Garnacha vynus iš Aragon, Navarra ir keleto kitų vietovių apie Frontonio vyninę parašė paprastai ir nedviprasmiškai: „šįkart, Frontonio vynai yra tie, kurie rodo ženkliausią progresą lyginant su praėjusiais derliais. Kiekvienais metais vynas vis geresnis už praėjusius“. Paprastai tai reiškia, jog kritikai rekomenduoja įsigyti jos vynų, nes tiki vyndario potencialu ir tai, kad vyno kainos augs, kai vyninė išgarsės.