IDDA reiškia „tu“ siciliečių tarme, tai terminas, kurį vietiniai gyventojai su meile ir susižavėjimu vartoja Etnai apibūdindami. Tai dviejų šeimų - Gaja ir Grasi bendras projektas.
Su IDDA buvo žengtas neįprastas žingsnis - atkreiptas dėmesys į pietvakarių pusės, dažnai vadinamos priešsrovine Etnos puse, iš naujo atradimą.
Vynas 12 mėn. brandintas - dalis metalo talpose, dalis ąžuolo statinėse.
Šviesiai auksinės spalvos, žalio ananaso, neprinokusių obuolių, peržydėjusių akacijų aromatų, burnoje minkštas, citrinos žievelės, žalių agrastų skonio.
Tiekti 8-10 °C temperatūros prie riebios žuvies, jūros gėrybių, minkštų riebių sūrių.
Gaja’s bet on the south-southwest side of Etna, in partnership with Graci, has been won, and the ‘prize’ is this pearl of finesse: a 100% Carricante white that evokes orange blossom, marzipan, graphite and flint. On the palate it displays body and agility with persistence and balance. Classy.
Hitting the market now, the 2020 Sicilia Bianco can perhaps be described as more Mediterranean in character next to the previous 2019 vintage (also tasted in this mini vertical) that appears more flamboyantly Sicilian in personality. This wine offers a greater level of depth and grace, and the inner complexity is also a far step above the other two releases. The main reason for this noticeable change is the increased presence of Belpasso fruit. This is one of three vineyard sites on Etna farmed by this formidable Gaja and Graci team, and it's the vineyard that shows the most promise, especially with regards to age-worthy whites. This bottle should hold up to the 10-year mark. Seeing partial malolactic fermentation, this wine is very specific to Carricante, with tangy citrus notes and orchard fruit followed by Mediterranean shrub oak and salty marine breeze. It is tonic, sharp and "electric" (a descriptor I eagerly borrow from Alberto Graci). This wine makes the argument that Carricante IS the vinous protagonist of Etna.
Gaja šeima šiaurės vakarų Italijos Pjemonto regione gyvuoja nuo XVII a. vidurio, o vyną Barbaresko kaimelio apylinkėse gamina nuo 1859 metų. Keturios Gaja šeimos kartos, siekdamos išskirtinės vyno kokybės, vyninę išgarsino ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje. Šiuo metu Pjemonte vyninė gamina tiek klasikinius barbareskus ir barolus, tiek įdomius ir išskirtinius "Langhe DOC" raudonuosius bei baltuosius iš tarptautinių vynuogių veislių. Šeimai taip pat priklauso du ūkiai Toskanoje: "Ca'Marcanda" Bolgeryje, kur gaminami "supertoskaniečiai", ir "Pieve S. Restituta" Montalčino miestelio apylinkėse, gaminantis "Brunelo di Montalcino" vynus. Šiems ūkiams būdingi ypač aukšti kokybės standartai ir tai, jog vynuogės "Gaja" vynams skinamos tik šeimai priklausančiuose vynuogynuose.