Vilnius

Klaipėda

  • Decanter

    95 / 100

  • Wine Advocate

    93 / 100

Gaja IDDA Bianco Sicilia DOP 2020

Prekės išvaizda gali skirtis nuo matomos nuotraukoje.

Baltasis sausas

Gaja IDDA Bianco Sicilia DOP 2020

60,00

Aprašymas

IDDA reiškia „tu“ siciliečių tarme, tai terminas, kurį vietiniai gyventojai su meile ir susižavėjimu vartoja Etnai apibūdindami. Tai dviejų šeimų - Gaja ir Grasi bendras projektas.
Su IDDA buvo žengtas neįprastas žingsnis - atkreiptas dėmesys į pietvakarių pusės, dažnai vadinamos priešsrovine Etnos puse, iš naujo atradimą.

Vynas 12 mėn. brandintas - dalis metalo talpose, dalis ąžuolo statinėse.

Šviesiai auksinės spalvos, žalio ananaso, neprinokusių obuolių, peržydėjusių akacijų aromatų, burnoje minkštas, citrinos žievelės, žalių agrastų skonio.

Patiekimas

Tiekti 8-10 °C temperatūros prie riebios žuvies, jūros gėrybių, minkštų riebių sūrių.

Vertinimas

95 / 100

Decanter

Gaja’s bet on the south-southwest side of Etna, in partnership with Graci, has been won, and the ‘prize’ is this pearl of finesse: a 100% Carricante white that evokes orange blossom, marzipan, graphite and flint. On the palate it displays body and agility with persistence and balance. Classy.

93 / 100

Wine Advocate

Hitting the market now, the 2020 Sicilia Bianco can perhaps be described as more Mediterranean in character next to the previous 2019 vintage (also tasted in this mini vertical) that appears more flamboyantly Sicilian in personality. This wine offers a greater level of depth and grace, and the inner complexity is also a far step above the other two releases. The main reason for this noticeable change is the increased presence of Belpasso fruit. This is one of three vineyard sites on Etna farmed by this formidable Gaja and Graci team, and it's the vineyard that shows the most promise, especially with regards to age-worthy whites. This bottle should hold up to the 10-year mark. Seeing partial malolactic fermentation, this wine is very specific to Carricante, with tangy citrus notes and orchard fruit followed by Mediterranean shrub oak and salty marine breeze. It is tonic, sharp and "electric" (a descriptor I eagerly borrow from Alberto Graci). This wine makes the argument that Carricante IS the vinous protagonist of Etna.

Apie gamintoją

Gaja šeima šiaurės vakarų Italijos Pjemonto regione gyvuoja nuo XVII a. vidurio, o vyną Barbaresko kaimelio apylinkėse gamina nuo 1859 metų. Keturios Gaja šeimos kartos, siekdamos išskirtinės vyno kokybės, vyninę išgarsino ne tik Italijoje, bet ir visame pasaulyje. Jau daugiau nei dešimtmetį už vyninės vairo stovi penktoji karta - Angelo Gaja vaikai Gaia, Giovanni ir Rossana.

Šiuo metu Pjemonte vyninė gamina tiek klasikines 'Nebbiolo' vynuogės išraiškas barbareskus ir barolus, tiek įdomius ir išskirtinius "Langhe DOC" raudonuosius bei baltuosius iš tarptautinių vynuogių veislių. Šeimai taip pat priklauso du ūkiai Toskanoje: "Ca'Marcanda" Bolgeryje, kur gaminami "supertoskaniečiai", ir "Pieve S. Restituta" Montalčino miestelio apylinkėse, gaminantis "Brunelo di Montalcino" vynus, taip pat ir bendras projektas kartu su Alberto Graci Sicilijoje, Etnos ugnikalnio papėdėje.

Gaja šeima tiki, kad tikroji vyno dvasia ir išskirtinė kokybė gimsta vynyogynuose, tad čia pagrindinis darbas ir dėmesys - besikeičiančiame klimate geriau prisitaikiusių klonų paieška, žemas derlingumas, vynuogynų eilėse auginamos kitos kultūros, ne tik praturtinančios dirvą, bet ir padedančios išlaikyti drėgmę, apsaugančios nuo kaitros. Visiems šiems ūkiams būdingi ypač aukšti kokybės standartai - vynuogės yra auginamos tik šeimai priklausančiuose vynuogynuose, vynuogynai prižiūrimi remiantis ekologiškumo bei tvarumo principais, pagrindinį dėmesį skiriant dirvos kokybei bei bioįvairovei.

Jums galėtų patikti