Putojantis sausas
Corpinnat yra putojančių vynų, gaminamų Penedès regione, Katalonijoje, Ispanijoje, kilmės nuoroda. Tai reiškia įsipareigojimą kokybei ir autentiškumui užtikrinti, kad vynai atitinka griežtus gamybos reglamentus ir kokybės standartus, nustatytus Corpinnat asociacijos, bei užtikrina, kad mėgausitės išskirtiniu putojančiu vynu. Unikalus regiono teritorinis klimatas, dirvožemis ir vynuogių veislės prisideda prie išskirtinio vyno charakterio ir kokybės. Vynuogynai auginami ekologiškai, užtikrinant didžiausią pagarbą aplinkai ir terroir išraiškai. Vynuogės yra kruopščiai nuskintos rankomis ir atrenkamos tik geriausios uogos vynui gaminti.
Vynuogių sultys fermentuojamos nerūdijančio plieno talpose. Pasibaigus alkoholinei fermentacijai vynas tose pačiose talpose brandinamas 6 mėn. Antrinė vyno fermentacija, vykstanti butelyje, trunka 41 mėn., kartu su mielių nuosėdomis. 15% mišinio, prieš išpilstymą antrinei fermentacijai, dvylika mėnesių brandinamas 300 litrų talpoje ąžuolinės statinės.
Šiaudų geltonumo vynas pasižymi abrikosų, geltonųjų obuolių, citrinos žievelės bei sviestinių bandelių aromatais. Burnoje juntama gaivumo pojūtį suteikianti, vaisiška rūgštis bei prieskoniškas, švelniai skrudintų migdolų poskonis.
Dozažas - 5 g/l
Patiekti 6-8 °C temperatūros kaip apreityvą. Puikiai dera prie jūros gėrybių ar kreminės tekstūros sūrių.
"Gramona" vynuogynai auga Penedese. Vynai gaminami tradiciniu metodu, o brandinami nuo 18 mėn. iki dvylika metų. Šis periodas yra daugiau nei dvigubai ilgesnis nei nustatyta kavos gaminimo reglamente. Naudojamos ne tik tradicinės kavos vynuogės, bet įdedama ir dalis 'Chardonnay', o tai nebūdinga ispaniškam putojančiam vynui. "Gramona" kava: juntami riešutų, kepinių ir autolizės aromatai, rūgštis ir mažai natūralaus cukraus.
1945 m. buvo naujos Gramonos eros pradžia, kuriai vadovavo Bartomeu ir Josep Lluis, „sunkiai dirbanti“ karta. Jie buvo ilgai brandintų putojančių vynų vizionieriai ir pionieriai. Pirmasis Gramona III Lustros buvo sukurtas 1951 m., siekiant pradėti naują ilgai brandintų putojančių vynų erą (jis buvo išleistas į rinką 1961 m.). Iki pat XX amžiaus pabaigos abu broliai vadovavo mažai vyno daryklai, labai vertinamai dėl vynų kokybės.
Šios kartos siela Josep Lluís Gramona kiekvieną dieną lankosi vyninėje, dalijasi savo išmintimi ir meile vynuogininkystei su savo vaikais ir anūkais.
Po daugelio metų nusivylimo ir kovos, kad pagerintų Cava reputaciją, 2019 m. Gramona pasitraukė iš DO ir tapo Corpinnat asociacijos steigėjais. Corpinnat yra aukščiausios kokybės ispaniškų putojančių vynų, gaminamų Penedès regione, Katalonijoje, Ispanijoje, kilmės nuoroda.
2021 m. buvo pažymėtas pirmasis Gramonų šeimos šimtmetis kaip putojančio vyno gamintojams ir 140 metų, kaip vynuogių augintojams, jubiliejus.
Šiandien Gramona vyno istoriją pasakoja penktoji ir šeštoji šeimos kartos, vadovaujamos Jaume, Roc ir Leonard Gramona, kurios moto: dirbdami su savo vynmedžiais ir dirvožemiais gerbiame tikėjimą mėnulio ir visatos įtaka. Mes visada žinome, kad gamta daro tiesioginę ir didelę įtaką mūsų vynuogynams, todėl mūsų pareiga išmokti ją interpretuoti.