Prosekas – putojantis pietryčių Italijos vynas, padarytas Charmat metodu (antroji fermentacija didelėse talpose) daugiausia iš ’Gleros‘ vynuogių. Į ką reikia atkreipti dėmesį, norint išsirinkti proseką savo vakarui?
Renkantis proseką labai svarbu atkreipti dėmesį į saldumą – didelė dalis gėrimų yra extradry stiliaus – cukraus juose nuo 12 iki 17 gramų, taigi jie gana saldūs.
Tačiau bene įdomiausia paragauti ir palyginti skirtingos kokybės proseką. Daugiausia lygumose augančių vynmedžių DOC kategorijos vynas (Prosecco DOC, Trieste DOC, Treviso DOC) yra gana paprastas, vaisiškas, lengvas (pvz., Follador).
O štai DOCG Superiore kategorijos vynas iš kalvotų Conegliano Valdobbiadene ar Asolo bus gaivesnis, labiau koncentruotas, minerališkesnis.
Aukščiausia kategorija – atskiro vynuogyno vynas, etiketėje žymimas žodeliu Rive. Mūsų asortimente šiam segmentui atstovauja Andreola gamintojas.