Vynas pagamintas iš dviejų skirtingų vynuogių veislių: Alicante Nero ir Carignano. Vynmedžiai auga rausvai rudo dirvožemio vynuogyne, kuriame gausu molio,smėlio, kalkakmenio ir apvalainų akmenų, primenančius Ronos dirvožemiui būdingus. Nors vyninei priklausomų vynuogynų terroir'ui nėra būdingas smėlingas dirvožemis, šis vynuogynas garsėja būtent tuo.
Intensyvios rožinės spalvos vynas itin sultingas ir jaunatviškos, gražios rūgšties. Vynas pilnesnio kūno, nors alkoholiškumas yra itin žemas. Juntami lengvučiai taninai ir vaisiškumas sukuria įdomią vyno kombinaciją. Vyną reiktų ragauti atvesintą, tačiau ne per šaltą.
Rekomenduojame tiekti 10-12 °C prie picų, pastos, rizoto, žuvies, jūros gėrybių.
Copper color in the glass. A tight nose, restrained and reductive, focused on red apples and fresh plums. The palate shows crunchiness, fierce tannins, crisp acidity and a light body. With just 11.5% of alcohol, it is very easy to drink. Ready now.
Ampeleia was established in 2002, the year in which Marco Tait, young and impulsive at the time, answered the call of the current owners, Elisabetta Foradori and Giovanni Podini, to take charge of the first harvest, without being fully aware of what he was getting involved in. Marco, fresh out of oenology and viticulture school, had been enchanted by the call of the Maremma and he and Elisabetta had known each other for a while. Ampeleia is wine, of course. But it is also wheat and oil. It is vineyard, but also vegetable garden and olive groves. It is people, but also animals. It is high and it is low, it is small and it is large. It is work and opportunity for both professional and personal growth.