Dessert wine sweet
Tokaji aszú Eszencia Imperium gaminamas iš botryčio paveiktų vynuogių jas sumaišant su sausu vynu. Derlius renkamas geriausiuose ūkio vynuogynuose. Po 14 dienų maceracijos, vynas buvo brandinamas 22 mėnesius prancūziško ąžuolo statinėse. Neįtikėtinai saldus, tačiau puikiai subalansuotas rūgštingumas, vynas turi sudėtingą abrikosų ir Sevilijos apelsinų marmelado vaisių charakterį, susimaišiusį su prieskonių ir meduolių natomis. Dėl įspūdingo 252 gramų cukraus litre vyno nenuostabu, kad vynas yra saldus ir labai sodrus, tačiau nuolatinis rūgštingumo suteikiamas gaivumas išlaiko vyno pusiausvyrą.
Likutinis cukraus kiekis 252g/l.
Tiekti 8 °C temperatūros prie juodojo šokolado desertų, mėlynojo pelėsinio/ brandesnių sūrių, ančių kepenėlių( Foie gras).
Rich and mouthcoating, with apricot, orange and vanilla cream aromas and flavors. The underlying acidity keeps this lively and stretches the flavors out on the long finish. There's a nice salty tang on the aftertaste. Drink now through 2025. 600 cases made, 70 cases imported.
Chateau Dereszla is steeped in rich history when the first mention of the name occurred in 1406 as a storage cellar of wines collected for tax levies for the then king of Hungary. The estate changed hands for many centuries as it moved from Hungarian to Turkish to Austrian rulers until 1945. After WW II, it became part of a Hungarian Cooperative. At the turn of the century, in 2000, the estate was purchased by the French d’Aulan family who quickly modernized and streamlined production to create world-renowned wines. Under this French ownership, the Chateau achieved international recognition and became renowned for their Tokaji Aszu wines. Modernization continued the evolution of the estate and it reached an important milestone when, in 2016, it became once again under Hungarian ownership.