Raudonasis sausas
Baltasis vynas – 100 % Chardonnay
Retas ir rafinuotas Grand Cru baltasis Burgundijos vynas – tai vienas geriausių „Chardonnay“ pavyzdžių, atskleidžiantis vieno garbingiausių regiono terroir charakterį.
2022 m. Corton-Charlemagne pasižymi šviesia, blyškia spalva, būdinga aukštos kokybės Burgundijos baltiesiems vynams. Aromate atsiskleidžia baltos minkštimo vaisių, baltų gėlių natos bei subtilūs ąžuolo niuansai. Skonis – turtingas, su gaiviu rūgštingumu ir išliekančiu minerališkumu, rodančiu puikų brandos potencialą.
Vynuogynas įsikūręs Aloxe-Corton ir Pernand-Vergelesses kaimeliuose, kur vyrauja molio ir mergelio dirvožemis – idealus „Chardonnay“ vynuogių auginimui. 2022 m. derlius pasiekė optimalų nokimo tašką ir leido sukurti itin elegantišką vyną. Rankomis skintas derlius užtikrina aukščiausią uogų kokybę, o nedidelis sklypo plotas lemia išskirtinį kruopštumą ir koncentraciją.
Vynas brandinamas 12–18 mėnesių, iš dalies naujose prancūziško ąžuolo statinėse, kurios suteikia kompleksiškumo ir apvalumo. Prieš išpilstymą vynas nenufiltruojamas, kad būtų išsaugotas natūralus grynumas ir tekstūra. Kruopštus ąžuolo naudojimas subtiliai pabrėžia terroir savybes ir leidžia šiam vynui išsiskirti tarp kitų Grand Cru lygio vynų.
Patiekti 10–12 °C. Puikiai dera su keptu omaru – sviestinė tekstūra ir švelnus saldumas puikiai papildo vyno minerališkumą ir gaivumą. Taip pat tinka su veršienos nugarine baltame vyno padaže – švelnus mėsos skonis išryškina vyno eleganciją ir subtilumą.
Brandintas „Comté“ arba „Gruyère“ sūris išryškina vyno kompleksiškumą, tekstūrą ir ilgą, švarią pabaigą.
Vougeot komunoje, garsiajame Prancūzijos Burgundijos regione įsikūręs, istorinis Domaine Bertagna didžiuojasi vynuogynais, kurių praeitis glaudžiai susijusi su cistersų vienuoliais iš netoliese esančios Cîteaux abatijos. Būtent šie vienuoliai XII amžiuje išgarsėjo įkūrę „Clos de Vougeot“. Tačiau šiuolaikinę „Bertagna“ ūkio istoriją nuostabiai suformavo penktosios kartos vyndariai – Reh šeima.
Nors Reh šeima valdo kelis vyndarystės verslus visame pasaulyje, įskaitant ir žinomą „Reichsgraf von Kesselstatt“ Vokietijos Moselio-Saro-Ruerio regione, jų įtaka Burgundijoje nuolat augo nuo 1954 metų. Guntheris Rehas įsigijo „Domaine Bertagna“ 1982 metais, o jo energinga dukra Eva Reh perėmė ūkio valdymą 1988 metais.
Vyno stilius
Vadovaujant Evai, „Domaine Bertagna“ ypatingai daug dėmesio skyrė fermentacijos technologijoms ir moderniam vynuogynų valdymui. Jos vyndarystės filosofija pabrėžia terroir išraišką, vaisių grynumą, intensyvius aromatus, eleganciją ir ilgaamžiškumą bei subtilią ąžuolo įtaką. Tai preciziški Burgundijos vynai, puikiai išreiškiantys klasikinį stilių.
Prestižiniai vynuogynai
„Domaine Bertagna“ įsikūrusi 18-oje skirtingų Burgundijos aukštai vertinamo Côte de Nuits regiono apeliacijų, iš kurių 12 yra „Premiers Crus“ ir „Grands Crus“. Ši kokybė ir įvairovė įtvirtino ūkio vietą tarp aukščiausio lygio Burgundijos vynuogynų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Evos pastangos buvo gausiai apdovanotos daugybe 90 ir daugiau balų įvertinimų iš pirmaujančių JAV vyno industrijos leidinių. Nors pripažinimas yra malonus, Evos dėmesys išlieka sutelktas į išskirtinių vynų kūrimą, kurie kuo gryniausiai išreikštų savo kilmę – tai toliaregiškos lyderės, turinčios aukščiausius kokybės standartus, ženklas. Šie vynai pasižymi ne tik puikia dabartine kokybe, bet ir žymiu brandinimo potencialu.