Baltasis
Prieš alkoholinę vyno fermentaciją, 24 val. yra vykdoma šaltoji vynuogių sulčių maceracija su žievelėmis. Vėliau pradedama vyno fermentacija: pusė vyno fermentuojama ąžuolinėse statinėse, likusi dalis - nerūdijančio plieno talpose. Vyno brandinamas kartu su mielių nuosėdomis trunka 6 mėn.
Intensyvaus žalsvai gelsvo atspalvio vynas kvepia skrudintų kaštainių, karamelės, citrusinių vaisių žievelių bei akacijų, liepų žiedų aromatais. Burnoje vynas riebaus, pilno kūno, juntama išraiškinga noki rūgštis. Burnoje vyno skoniai keičiasi palaipsniui. Iš pradžių vyne juntami prisirpusių persikų, geltonųjų slyvų skoniai, kuriuos papildo apelsinų marmelado (be saldumo) karstelėjimas, skrudintų prieskoninių bei sviestinių kepinių natos.
Patiekti 10 - 12 °C temperatūros prie omaro, krabo ar vilkešerio patiekalų, makaronų su vištiena pagardintų grietinėlės padažu, veršienos kepsnio ar aštresnių azijietiškų patiekalų.
More tight and reserved than the open-knit Le Meal Blanc, the 2006 Ermitage Cuvee de l’Oree offers a heavenly bouquet of caramelized orchard fruits, celery seed, buttered hazelnuts, orange blossom and white flowers. Just crazy good on the palate, with full-bodied richness and a seamless, unctuous texture, it has incredible purity, precision and length, with this liquid rock-like minerality on the finish. It's just about as good as it gets, and while it's drinking great today, it should keep for 2-3 decades.
Very rich, with nearly oily texture and ripe, slightly smoky notes of mango, creamed peach, guava and melon. Long and creamy through the finish, with a buried stony minerality that helps stretch it out. There's more power now, so let this assimilate fully in the cellar. Best from 2010 through 2025.
The way this wine stood up in the glass over many hours really impressed me. Initially it seemed a little bit fat and flabby but in fact it kept what nerve it had right till the end of dinner. I tried to sip it after rather than before the Montrachet, which was much drier and slightly leaner (these are relative terms). Bright gold with a lightly sulphidey nose. Strong honey and honeysuckle flavours. Low acid but great riches on the palate. Full body with Marsanne fat undertow but, just, enough energy and vitality. Very rich and a great partner for cod and sweet onions.
"Maison M. Chapoutier" ūkis svarbus vyndarystės istorijoje, nes buvo vienas iš tų, kurie išgarsino Šiaurės ir Pietų Ronos slėnio vynuogynus. Nors vynas su "Chapoutier" ženklu gaminamas nuo pat XIX amžiaus, šios šeimos veikla neapsiriboja vien tradicijos puoselėjimu. "Chapoutier" ūkyje dažnai gaminami vynai iš vienos vynuogių veislės netgi tada, kai tradiciškai leidžiami mišiniai, pavyzdžiui, "Cote-Rotie" vynui naudojamos tik ‘Syrah', nenaudojant ‘Viognier‘, baltajam "Hermitage" – tik ‘Marsanne‘, nepridedant ‘Roussanne‘, o kai kurie "Chateauneuf-du-Pape" apeliacijos vynai gaminami vien iš ‘Grenache Noir‘. Nepaisant raudonojo vyno dominavimo žymiose Ronos slėnio apeliacijose, "Chapoutier" pasiekė reikšmingų rezultatų baltojo vynų gamyboje. Siekdami vynuogių kokybės, "Chapoutier" vyndariai perėjo prie ekologinės vynininkystės ir tapo didžiausiu ekologiniu ūkiu Ronos slėnyje. Chapoutier taip pat turi vynines arba dirba partnerysčių principu kituose regionuose. Michel'is Chapoutier yra dinamiška ir smalsi asmenybė, siekianti nuolat pažinti naujus vyno regionus. Šiai dienai Chapoutier vynies galima rasti ir Australijoje, Pietų Prancūzijoje, Elzase. http://www.chapoutier.fr/