Fortified wine sweet
Vynuogės ilgą laiką buvo maceruojamos. Įpylus vynuogių brendžio, vynas metus praleido dideliuose ąžuoliniuose kubiluose, po to 7–15 metų brandintas tradicinese ąžuolo statinėse (225l). Prieš išpilstymą buvo atrinkti geriausi vynai ir jie buvo sumaišyti. Po operacijos atsirado šis 10 metų White'as.
Auksinės spalvos vynas pasižymi turtingu džiovintų vaisių aromatu, kuriame dominuoja apelsinų žievelės ir džiovintos figos, taip pat graikiniai riešutai ir skrudinti migdolai. Gėlių prisilietimas užbaigia aromatų puokštę. Puikaus balanso: ryškus rūgštingumas subalansuoja saldų charakterį.
Cukraus kiekis vyne:111g/l.
Pagaminta tik 3000 butelių.
Tiekti 8 - 12°C kaip aperityvą, didžestyvą, kokteiliuose, prie nokių tropinių vaisių lėkštės, minkštesnių sūrių.
The NV 10 Years Old White Port bottled in 2023 has a peachy nose intermixed with some nutty and spirity hints. It has concentration and power, with a classical style and was aged in an oxidative way that gives it plenty of nutty notes and with the extract from the contact with the skins. This is a fairly recent wine, because they didn't have enough stock of white Port. They wanted to show that white Port could be a serious wine, not something to make a fresh drink, with structure, complexity and age. It has 20% alcohol and 111 grams of sugar. 3,000 bottles produced.
Niepoort is an independent family business since 1842. Through five generations, the business passed successfully from one Niepoort to the next Niepoort and in most cases older and younger generation worked side by side for a long period. At this time, we are enthusiastically looking forward to the future sixth generation, anticipating close collaboration