1–15 iš 15
Cava DO – tai garsiausia Ispanijos putojančio vyno apeliacija, simbolizuojanti kokybę, tradiciją ir meistrišką vyndarystę. Dauguma Cava gaminama Katalonijoje, ypač aplink Penedès regioną, tačiau apeliacija apima ir kitas Ispanijos vietoves, turinčias panašų klimatą bei dirvožemį.
Cava vynai gaminami tradiciniu metodu (método tradicional) – tokiu pačiu kaip ir šampanas, kai antrinė fermentacija vyksta butelyje. Tai suteikia vynui natūralių, ilgai išliekančių burbuliukų, subtilią tekstūrą ir kompleksišką aromatinį profilį.
Pagrindinės vynuogių veislės – ‘Macabeo’, ‘Xarel·lo’ ir ‘Parellada’. Jos suteikia Cava vynui balansą tarp vaisiškumo, struktūros ir gaivos. Pastaraisiais metais vis dažniau naudojamos ir tarptautinės veislės, tokios kaip ‘Chardonnay’ ar ‘Pinot Noir’, ypač aukščiausios klasės cuvée gamyboje.
Cava DO turi griežtą kokybės klasifikaciją, pagrįstą brandinimo trukme:
Klimatas Cava regione – Viduržemio tipo, su šiltomis, sausomis vasaromis ir vėsesnėmis naktimis, kurios padeda išlaikyti vynuogių rūgštį ir aromatinį šviežumą. Kalkingas ir molingas dirvožemis suteikia vynams struktūros bei subtilaus minerališkumo.
Skaityti daugiauPutojantis p. sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Putojantis sausas
Aromate Cava dažnai atsiskleidžia citrusinių vaisių, obuolių, kriaušių, baltųjų gėlių ir skrudintos duonos natos, o ilgiau brandintuose – migdolų, medaus, briošo ir riešutų tonai. Skonyje Cava išlaiko pusiausvyrą tarp vaisiškumo, gaivos ir kremiškos tekstūros.
Šiandien Cava – tai ne tik šventinis gėrimas, bet ir vienas universaliausių maistui tinkančių putojančių vynų, puikiai derantis prie jūros gėrybių, iberinių užkandžių, baltos mėsos ir net Azijos virtuvės patiekalų.
Cava DO – tai Ispanijos atsakymas į šampaną: autentiškas, preciziškas ir elegantiškas putojantis vynas, gimęs iš saulės, kalkingo dirvožemio ir meistrystės.