1–10 iš 10
įsikūręs šiaurinėje Côte de Nuits dalyje, tarp Fixin ir Morey-Saint-Denis miestelių. Tai vieta, kur ‘Pinot Noir’ pasiekia savo giliausią, koncentruočiausią ir ilgaamžiškiausią išraišką.
Vyno gamybos tradicijos čia siekia dar viduramžius – šio krašto vynus vertino ir Burgundijos kunigaikščiai, ir Napoleono Bonaparte, kuris, pasak legendos, būtent Gevrey-Chambertin laikė savo mėgstamiausiu vynu. Apeliacija oficialiai įkurta 1936 m., ir šiandien apima daugiau nei 400 hektarų vynuogynų, iš kurių devyni turi Grand Cru statusą, o 26 – Premier Cru klasifikaciją.
Klimatas čia kontinentinis, su šiltomis dienomis ir vėsiais vakarais. Vynuogynai išsidėstę 240–280 m aukštyje, ant rytinių ir pietryčių šlaitų, kuriuos nuo šaltų vėjų saugo Jura kalvų grandinė. Tokios sąlygos leidžia uogoms pasiekti visišką brandą, išlaikant elegantišką rūgštį.
Dirvožemiai – tipiškai Burgundiški: kalkakmenio marlė su molio priemaišomis, o aukštesniuose šlaituose – daugiau akmeningumo ir geležies oksido, kuris suteikia vynams gilesnės spalvos bei struktūros.
Aromatas ir skonis:
Gevrey-Chambertin vynai iš ‘Pinot Noir’ pasižymi tamsių uogų (juodųjų serbentų, gervuogių, vyšnių) aromatais, lydimais trumų, dūmo, miško paklotės ir subtilių prieskonių niuansų. Skonyje – pilno kūno, su tvirtais, bet rafinuotais taninais, aiškiu rūgšties stuburu ir ilgu, minerališku poskoniu.
Skaityti daugiauRaudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Raudonasis sausas
Stiliaus įvairovė:
Premier Cru vynai (pvz. Clos Saint-Jacques, Cazetiers, Lavaux-Saint-Jacques) išsiskiria ypatingu gilumu, koncentracija ir gebėjimu bręsti dešimtmečius. Tuo tarpu paprastesni Gevrey-Chambertin vynai siūlo prieinamesnį, bet vis tiek rafinuotą stilių – mažiau taninų, daugiau vaisiškumo ir elegancijos.
Brandinimas:
Vynai paprastai brandinami ąžuolo statinėse 12–18 mėn., dažnai naudojant apie 20–40 % naujo ąžuolo. Tai suteikia švelnaus vanilės, dūmo ir skrudinto ąžuolo niuansų, išlaikant natūralų ‘Pinot Noir’ charakterį.
Gevrey-Chambertin – tai Burgundijos jėgos ir grakštumo sintezė. Kiekviena taurė atspindi terroir gilumą ir vyndarių preciziškumą – vynas, kuriame susilieja tvirta struktūra, aristokratiškas charakteris ir amžina elegancija.