1–9 iš 9
Išskirtinio identiteto Burgundijos baltųjų vynų apeliacija įsikūrusi Mâconnais regione pietinėje Burgundijoje. Apeliacija apjungia du istorinius kaimus — Viré ir Clessé — kurių kalkakmenio šlaitai ir senieji „Chardonnay“ vynmedžiai kuria rafinuotą, minerališką ir aromatiškai gryną stilių. Nors regionas oficialų AOC statusą gavo tik 1999 m., jo vyno kultūra siekia dar viduramžius, o terroir — vienas charakteringiausių pietinėje Burgundijoje.
Terroir čia formuoja kalkakmenio ir molio dirvožemių deriniai, būdingi Burgundijos karstiniams kalkakmenio masyvams. Viršutinis dirvožemio sluoksnis dažnai sudarytas iš balto molio (argilo-calcaire), kuris suteikia vynui kremiškumo, o giluminis kalkakmenio pagrindas lemia ryškią, kristališkai švarią rūgštį ir minerališką struktūrinį stuburą. Šlaitai orientuoti į rytus ir pietryčius, todėl ryto saulė užtikrina tolygų nokimą, o nakties vėsa išsaugo aromatų preciziškumą.
Klimatas — kontinentinis, su šiltais vasaros mėnesiais ir vėsiais rudens vakarais. Dėl šio kontrasto ‘Chardonnay’ čia bręsta lėtai, įgaudamas brandžių vaisių ir gaivios rūgšties balansą — tai vienas iš pagrindinių Viré-Clessé stiliaus bruožų.
Skaityti daugiauBaltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Baltasis sausas
Apeliacijos vynai gaminami tik iš ‘Chardonnay’, tačiau jų stilius itin įvairus: dalis lengvesni, gaivūs, minerališki, su ryškiu žalių obuolių, citrusų ir baltųjų gėlių profiliu; kiti — brandesni, kreminiai, pasižymintys medaus, prinokusių kriaušių, persikų, akacijos ir subtilaus riešutų tonų. Viré-Clessé garsėja ir natūraliai saldžiais „vendanges tardives“ vynais, kurie dėl botrytio ar vėlyvo skynimo įgauna subtilų medaus ir tropinių vaisių charakterį, išlaikydami aukštą rūgštį.
Skonyje Viré-Clessé vynai dažnai apjungia Burgundijos eleganciją su Mâconnais šiluma: kremišką tekstūrą, subalansuotą svarumą ir ryškų, sūroką kalkišką poskonį. Dėl terroir griežtumo vynai išlieka itin švarūs, struktūriški ir ilgaamžiai — geriausi buteliai gali bręsti 8–12 metų.
Viré-Clessé šiandien laikomas vienu labiausiai augančios reputacijos Burgundijos subregionų: čia sutelktas dėmesys į terroir grynumą, natūralesnes vyndarystės praktikas ir tikslų, neperkrautą ‘Chardonnay’ charakterį. Tai apeliacija, kuri jungia Burgundijos tradiciją su Mâconnais ekspresija, kurdama vynus, kupinus skaidrumo, gaivos ir rafinuoto minerališkumo.