1–2 iš 2
Château d’Yquem – tikra Bordo legenda, kurios istorija driekiasi daugiau nei keturis šimtmečius. Viduramžiais dvaras priklausė Anglijos karaliui, o 1593 m. valdas įgijo Sauvage šeima, kuri pradėjo formuoti šiandieninį vynuogyną ir įtvirtino išskirtinę vėlyvojo derliaus nuėmimo praktiką. 1711 m., valdant Liudvikui XIV, jie tapo pilnateisiais Yquem savininkais. XVIII–XIX a. Yquem vardą išgarsino Françoise Joséphine de Sauvage d’Yquem, pademonstravusi ypatingą išmintį valdant dvarą sunkiu Prancūzijos revoliucijos laikotarpiu padėjusi pamatus šio vyno tarptautinei reputacijai. XIX a. pabaigoje Château d’Yquem tapo Sauternes etalonu, už kurį diduomenė mokėjo astronomines kainas. XX a. valdymą perėmė Lur-Saluces šeima, ištikimai saugojusi dvaro filosofiją. Nuo 1999 m. dvaras priklauso LVMH Moët Hennessy-Louis Vuitton, o šiandien Château d’Yquem tebėra pasaulyje pripažintas saldžiojo vyno viršūnės simbolis.
Vyno stilius
Château d’Yquem garsėja savo neprilygstamu elegancijos, sodrumo ir preciziškumo deriniu. Tai vienintelis Sauternes gamintojas, 1855 m. klasifikacijoje įvertintas Premier Cru Supérieur statusu. Vynas kuriamas iš ‘Sémillon’ ir ‘Sauvignon Blanc’, kuriuos paveikia botrytis (Botrytis cinerea). Rezultatas – vynas, kuriame atsiskleidžia koncentruotos abrikosų, persikų, apelsinų žievelių, medaus, prieskonių ir vanilės natos, papildomos subtilia rūgštimi ir aksomine tekstūra. Yquem išsiskiria ne tik sodriu saldumu, bet ir ypatinga pusiausvyra bei šviežumu, todėl yra laikomas etalonu visiems desertiniams vynams.
Skaityti daugiauBaltasis sausas
Saldusis saldus
Prestižiniai vynuogynai
Dvarui priklauso apie 100 ha vynuogynų Barsaco ir Sauternes apeliacijoje, iš kurių tik apie 65 ha kasmet naudojami derliui, siekiant užtikrinti aukščiausią kokybę. Vyrauja molio-kalkakmenio dirvožemis, kuris kartu su unikaliu mikroklimatu sudaro idealias sąlygas botrytizacijai. Griežta atranka – tik keletas geriausių uogų iš kiekvienos kekės – yra vienas esminių Yquem išskirtinumo aspektų.
Brandinimas ir vartojimo laikotarpis
Kiekviena Château d’Yquem butelio kelionė yra ilgo brandinimo rezultatas. Vynas brandinamas apie 36 mėnesius prancūziško ąžuolo statinėse, iš kurių maždaug 100 % yra naujos, suteikiančios gylio ir kompleksiškumo. Tai vynas, kuris gali būti geriamas jaunas, džiuginantis sodriu vaisiškumu ir šviežumu, tačiau tikrasis jo potencialas atsiskleidžia laikui bėgant – Yquem gali būti brandinamas daugiau nei šimtmetį, išliekant nepakartojamai gyvybingam ir harmoningam.